Aceasta descoperire ar putea duce la imbunatatiri ale tratamentelor contra infertilitatii si la dezvoltarea unor noi metode contraceptive, afirma autorii studiului. Pentru a se produce fecundarea, ovulul si spermatozoidul trebuie sa se agate unul de celalalt.

Aceasta recunoastere reciproca si capacitatea lor de a se agata unul de celalalt - primul pas catre contopirea lor si formarea embrionului - depind de prezenta unor proteine si de interactiunea acestora.

Cercetatorii japonezi au descoperit in 2005 proteina vizata in acest proces la nivelul spermatozoidului. Ea a fost denumita "Izumo" (aluzie la un sanctuar japonez care celebreaza casatoria), insa felul in care aceasta structura se agata de ovul a ramas un mister pana de curand. Gratie noului studiu, misterul ei a fost insa descifrat.

Cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger din Marea Britanie au descoperit o proteina situata in membrana ovulului, pe care au denumit-o "Juno", dupa zeita fertilitatii.

Soarecii masculi a caror sperma nu contin proteina "Izumo" sunt infertili.

Femelele de soareci care nu au proteina-receptoare "Juno" sunt si ele sterile, intrucat ovulele lor sunt incapabile sa fuzioneze cu sperma sanatoasa pentru a da nastere unui embrion, afirma Gavin Wright, coordonatorul studiului.

Studiul a dezvaluit faptul ca interactiunea dintre "Juno" si "Izumo" este esentiala pentru fecundarea normala in randul mamiferelor.