"Acest studiu clinic arata ca este posibil sa se modifice eficient si in conditii de siguranta celulele imunitare, limfocitele T, ale unui pacient seropozitiv pentru a crea o rezistenta naturala la HIV", virusul imunodeficientei umane, a declarat Carl June, profesor de imunoterapie la Facultatea de medicina a Universitatii din Pennsylvania, scrie MEDIAFAX.

"Aceste celule modificate transplantate (prin perfuzie, n.r.) in organismul persoanelor bolnave au persistat in corp si au permis reducerea potentiala a incarcaturii virale fara utilizarea medicamentelor antiretrovirale. Acest lucru ne intareste convingerea ca celulele imunitare T reprezinta cheia pentru a inlatura necesitatea de a lua antiretrovirale toata viata, ceea ce ar putea duce, potential, la o forma de vindecare", a precizat Carl June, in studiul publicat miercuri in New England Journal Of Medicine.

Pentru acest studiu clinic, echipa de cercetatori condusa de Carl June a modificat celulele T ale acestor pacienti pentru a reproduce o mutatie rara a genei "CCR5", care impiedica virusul imunodeficientei umane sa patrunda in celulele imunitare. Aceasta mutatie, prezenta doar la 1% din populatie, confera o rezistenta naturala fata de virusul SIDA.

Echipa a tratat 12 pacienti cu cate o singura perfuzie ce continea aproximativ 10 miliarde de celule T modificate genetic, intre mai 2009 si iulie 2012. Sase pacienti au incetat sa ia antiretrovirale timp de 12 saptamani, la o luna dupa perfuzie, iar ceilalti sase au continuat cu tratamentul antiretroviral obisnuit.

Celulele T modificate au ramas in organismul pacientilor, dupa cum au relevat analizele sangvine efectuate in timpul vizitelor de control.

Reducerea numarului de celule T modificate a fost mai mica decat in cazul celulelor care nu au fost modificate in organismul pacientilor care nu au intrerupt tratamentul cu antiretrovirale.