Oamenii de stiinta din Marea Britanie intentioneaza sa adauge extras de alge sub forma de pudra in produsele alimentare, astfel incat acestea sa fie mai sanatoase si mai gustoase.

Pudra incolora si lipsita de gust impiedica descompunerea grasimilor si absorbtia acestora in organism, contribuind la pierderea kilogramelor in plus. In testele efectuate de cercetatorii britanici de la Universitatea Newcastle, o fibra regasita in alge a blocat mult mai eficient grasimile decat numeroase suplimente de slabit, scrie MEDIAFAX.

In urma succesului acestor teste, prajituri dietetice, carnati, paine si bauturi racoritoare cu extract de alge ar putea fi disponibile in curand pe rafturile magazinelor. Substanta extrasa din alge se numeste alginat, un gel utilizat deja in cantitati reduse pentru ingrosarea inghetatei, a iaurtului si a pastei de dinti.

Cercetatorii britanici considera ca alginatul ar putea preveni obezitatea, care afecteaza tot mai multe persoane in intreaga lume. Testele au aratat ca alginatul a impiedicat procesul de descompunere a trei sferturi din grasimea din alimente, care astfel nu a mai fost digerata si absorbita in organism.

"Daca organismul nu absoarbe suficienta grasime, cel mai probabil va pierde in greutate", a afirmat Matthew Wilcox, cercetator la Universitatea Newcastle.

Spre deosebire de alimentele cu continut caloric redus, grasimea nu este eliminata din produsele cu extract de alge, ceea ce inseamna ca gustul nu este afectat. In cel mai rau caz, extrasele din alge ar putea oferi alimentelor un gust mai intens.

Voluntarii care au consumat paine cu alginat au spus ca aceasta este mai gustoasa decat painea normala. Acest lucru s-a intamplat, probabil, datorita faptului ca feliile de paine cu alginat erau mai moi.