Cuplul, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a remarcat o cutie din metal ruginit care iesea partial din pamant langa un copac, a precizat intr-un comunicat cabinetul numismatic Kagin's, care ofera consultanta celor doi in privinta vanzarii monedelor, ce dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Cu ajutorul unui baston, ei au reusit sa scoata cutia din pamant si au gasit in interiorul acesteia, amestecate cu pamant si pietre, "numeroase monede de 20 de dolari din aur", se afirma in acelasi comunicat, citat de MEDIAFAX.

"S-au intors la fata locului si au gasit ramasitele unei alte cutii, ingropata ceva mai adanc. Dupa mai multe astfel de curse (si cu ajutorul unui detector de metale), au dezgropat in final opt cutii pline cu peste 1.400 monede americane din aur, care sunt foarte rare", a mai spus acesta.

Descoperirea este una exceptionala, atat prin numarul monedelor, cat si prin faptul ca acestea, "desi au stat ingropate peste 100 de ani (...), se afla intr-o stare de conservare impecabila", precizeaza cabinetul Kagin's.

Dintre cele 1.400 de piese ale comorii, cel putin 14 reprezinta cele mai frumoase exemplare descoperite vreodata pentru acest model. Una dintre ele, datand din 1866, este estimata la aproape 1 milion de dolari.

Monedele vor fi vandute in curand pe site-ul cabinetului Kagin's si pe site-ul Amazon, precizeaza acelasi comunicat.

Comoara a fost descoperita in regiunea californiana "Gold Country" ("Tara aurului"), in jurul orasului Sacramento. In aceasta regiune, pretiosul minereu a fost descoperit la mijlocul secolului al XIX-lea, declansand apoi celebra "Goana dupa aur" (sau "Febra aurului") din California.