Realizarea acestui studiu nu fost determinata de mari teorii ale matematicienilor, ci de modul in care isi purta cravata un personaj negativ din filmul "Matrix - Reincarcat/ The Matrix Reloaded".

Personajul, The Merovingian, denumit dupa dinastia regala franceza a merovingienilor, isi facea un nod denumit Ediety pentru a-si aranja cravata, scrie MEDIAFAX.

Nodul de la cravata lui The Merovingian a fost unul dintre cele mai neobisnuite din trilogie, ceea ce a dus la realizarea mai multor filmulete - postate ulterior pe platforma Youtube - in care oameni obisnuiti incercau sa copieze stilul.

Matematicianul Mikael Vejdemo-Johansson, de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, a urmarit aceste filmulete si si-a dat seama ca "nodul merovingian" nu era inclus intr-un studiu realizat in anul 2000 de cercetatorii de la Universitatea Cambridge.

Alaturi de alti trei matematicieni, Mikael Vejdemo-Johansson a creat o formula pentru elaborarea unor noduri de cravata folosind doar trei simboluri: W, T si U. Acestia au creat un sistem care se foloseste de formule matematice pentru a le arata utilizatorilor de internet cum sa faca diferite noduri la cravata.

De asemenea, cercetatorii au schimbat o regula esentiala - limita miscarilor care pot fi facute pana cand cravata sa devina ridicol de scurta. Echipa de matematicieni a stabilit un numar maxim de 11 miscari si a ajuns la concluzia ca exista 177.147 de moduri in care poate fi realizat un nod la cravata.