Testele realizate pe soareci au aratat ca o dieta bogata in fibre ar putea reduce inflamatiile la nivelul plamanilor, potrivit studiului publicat in Nature Medicine.

Cercetatorii sustin ca trecerea la alimente procesate ar putea explica numarul tot mai mare de oameni care dezvolta astm.

Caile respiratorii sunt mult mai sensibile la iritatii si mult mai predispuse la a se inflama in cazul persoanelor care sufera de astm. Astfel, se produce o ingustare a cailor respiratorii, iar aerul devine mai greu de respirat, scrie MEDIAFAX.

Prin urmare, intestinul ar putea reprezenta o posibila solutie, avand in bacteriile care exista acolo, considera cercetatorii.

Numarul celulelor din organismul uman este depasit de numarul - de ordinul trilioanelor - de microbi. Exista tot mai multe dovezi ca aceste bacterii au un impact semnificativ asupra sanatatii.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Lausanne, Elvetia, a aratat ca dietele bogate in fibre modifica tipurile de bacterii care traiesc in intestinul soarecilor. Bacteriile care se pot afla pe fibrele solubile, cele gasite in fructe si legume, contribuie la formarea unor acizi grasi, care sunt absorbiti in sange.

Oamenii de stiinta au spus ca acesti acizi grasi actioneaza ca semnale pentru sistemul imunitar, astfel ca plamanii sunt mai rezistenti la iritatii. La polul opus, in cazul dietelor sarace in fibre, soarecii au devenit mai vulnerabili la a dezvolta astm.

Acest studiu sugereaza ca trecerea de la o dieta bogata in fibre la una bogata in alimente procesate ar putea fi cauza dezvoltarii simptomelor de astm.

"In ultimele decenii, a existat o crestere a incidentei astmului alergic in tarile dezvoltate, care coincide cu schimbarile din dieta, inclusiv reducerea consumului de fibre", spun cercetatorii.