Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ar putea ajuta medicii sa depisteze tumorile in stadii incipiente, imediat ce vor fi dezvoltate teste specifice.

"Acest lucru va permite sa se faca profilul genetic al fiecarui pacient, sa se diagnosticheze precoce, sa se faca un prognostic al bolii si sa existe o terapie personalizata. Acum, in Romania, sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer - colangiocarcinomul hepatic, care are o rata de supravietuire medie de doi ani", a mai spus Irinel Popescu, intr-o conferinta de presa pe aceasta tema.

Descoperirea a fost posibila dupa zece ani de cercetari in trei laboratoare, aflate in Bucuresti, la Institutul Fundeni, in Singapore si in Statele Unite. In acest interval au fost diagnosticati cu cancer de cai biliare 273 de bolnavi, printre care 45 de romani, iar medicii au analizat tumorile maligne din perspectiva genetica, scrie MEDIAFAX.

Prof. dr. Dan Duda din SUA a explicat ca "importanta cercetarii rezida in descoperirea mutatiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli atat de greu de tratat, dar si la identificarea de noi «tinte» potentiale pentru o terapie mai eficienta si mai personalizata".

In acelasi context, prof. Irinel Popescu a vorbit, prin comparatie, de mutatiile genetice care favorizeaza cancerul de san. "Daca in cancerul de san 10 la suta din totalul cazurilor sunt puse pe seama modificarilor genelor BRCA1 si BRCA2, iar la femeile care prezinta aceste mutatii se practica mastectomia, in cazul ficatului lucrurile sunt mai complicate, pentru ca nu poti extirpa ficatul", a spus el.

Succesul echipelor de cercetatori romani si straini a fost mentionat si in doua articole din noiembrie ale publicatiei Nature.

Echipa de cercetatori de la Institutul Fundeni va extinde studiile si pe identificarea unor gene mutante responsabile de aparitia cancerului de pancreas.

"O viitoare colaborare cu cercetatorii din Singapore se va face pe baza unui grant obtinut de specialistii din aceasta tara in domeniul cancerului de pancreas", a adaugat Irinel Popescu.