Alegerea de bauturi racoritoare dietetice si a indulcitorilor sintetici in detrimentul preparatelor apetisante cu un continut caloric ridicat ar putea sa creasca pofta de dulciuri a persoanelor care tin o dieta, afirma autorii unui studiu recent, informeaza dailymail.co.uk.

Acest fenomen apare pentru ca substituentii zaharului, desi stimuleaza papilele gustative, nu au capacitatea de a "pacali" creierul.

Placerea pe care oamenii o resimt cand mananca dulciuri rezulta dintr-o substanta chimica denumita dopamina, care este eliberata in creier atunci cand zaharul ajunge in organismul acelor persoane. Totodata, aceeasi substanta este asociata cu aparitia senzatie de placere si de recompensare, scrie mediafax.

Indulcitorii artificiali si alte substituente cu continut caloric scazut nu provoaca aceeasi reactie, facandu-le pe persoanele care tin la dieta sa pofteasca dupa dulciuri. Din acelasi motiv, acele persoane sunt predispuse riscului de a consuma, ulterior, cantitati mari de dulciuri.

Studiul a fost coordonat de Ivan de Araujo, profesor la Facultatea de Medicina afiliata Universitatii Yale.

"In loc sa va privati de zahar, mai bine consumati cantitati mici, pacalind astfel creierul sa declanseze senzatia de placere", a adaugat autorul studiului.