Cercetatorii suedezi si britanici, coordonati de Eleftheria Palkopoulou de la Muzeul de Istorie Naturala din Stockholm, au demonstrat ca Europa a fost populata cu un tip genetic distinct de mamut, care a fost inlocuit de mamutii din Siberia in urma cu aproximativ 30.000 de ani.

Studiul a fost publicat in revista Proceedings B, care este editata de Royal Society din Marea Britanie. Oamenii de stiinta au secventiat ADN-ul extras din fosilele de mamut descoperite in nordul Eurasiei si in America de Nord, scrie MEDIAFAX.

"Am constatat ca perioada calda de acum 120.000 de ani a provocat un declin si o fragmentare a populatiilor, conforma cu ceea ce ne asteptam de la speciile adaptate la frig, precum mamutul lanos", a declarat Eleftheria Palkopoulou.

Fragmentarea a condus, potrivit cercetatorilor, la dezvoltarea unui tip distinct de mamut in Europa, care a disparut in a doua jumatate din ultima perioada glaciara.

"Se pare ca schimbarile climatice au jucat un rol important in istoria demografica a mamutului lanos, perioadele calde limitandu-i habitatul, iar perioadele reci ducand la expansiunea populatiilor", au afirmat autorii studiului.

Oamenii de stiinta mai au de descoperit motivele pentru care mamutul lanos a putut sa supravietuiasca in perimetre mici in timpul precedentelor perioade interglaciare, dar nu si aceleia din Holocen, o perioada geologica care a inceput in urma cu circa 10.000 de ani. Oamenii de stiinta considera ca acest raspuns va reprezenta "cheia pentru a intelege mecanismul din spatele extinctiei finale a mamutilor".