O expeditie organizata la inceputul acestei luni de Societatea geografica rusa si specialisti de la Universitatea federala din nord-est (Iakutk, Siberia orientala) a permis examinarea cadavrului bine conservat al unei femele de mamut lanos, descoperit in august 2012 in permafrostul de pe Insula Mali Liakhovski din Oceanul Arctic.

Semen Grigoriev, seful expeditiei, a declarat ca animalul a murit la varsta de 60 de ani intr-un interval cuprins in urma cu circa 10.000 - 15.000 de ani si considera ca descoperirea este una exceptionala.

"In Rusia descoperim mamuti practic in fiecare an. Insa aceasta expeditie a permis descoperirea pentru prima data a unei femele intr-o stare foarte buna de conservare", a declarat el. Analizarea cadavrului congelat a permis realizarea unei descoperiri exceptionale: cadavrul continea inca tesuturi musculare bine conservate, dar si sange lichid, scrie MEDIAFAX.

"Atunci cand am strapus gheata de sub vintrele animalului, a inceput sa curga sange, foarte inchis la culoare. Este cel mai uimitor caz pe care l-am vazut in viata mea", a adaugat cercetatorul rus.

"Cum a putut sangele sa ramana lichid? Cadavrul nu are mai putin de 10.000 de ani! Iar tesuturile musculare erau rosii, de culoarea carnii proaspete", a adaugat el.

Oamenii de stiinta rusi atribuie aceasta descoperire conditiilor exceptionale in care carcasa femelei de mamut a fost conservata timp de milenii.

"A cazut intr-o groapa cu apa sau intr-o mlastina, probabil pana la jumatatea umarului. Partea din spate a corpului a inghetat in apa", a spus savantul rus.