Curiosity a facut, pe 19 mai, un orificiu cu diametrul de 1,6 centimetri si o adancime de 6,6 centimetri intr-o roca denumita "Cumberland", cu ajutorul unui burghiu aflat la capatul bratului sau robotizat, a anuntat Jet Propulsion Laboratory (JPL), afiliat NASA, pe site-ul sau.

Materialele provenind din interiorul rocii vor fi transferate in instrumentele care compun laboratorul din interiorul robotului, in zilele urmatoare.

Curiosity a colectat, pe 20 februarie, primul esantion din interiorul unei roci sedimentare martiene, o reusita considerata o premiera planetara in afara Terrei, scrie MEDIAFAX.

Pe baza analizei acelui esantion, NASA a ajuns la concluzia ca planeta Marte a avut in trecutul ei un mediu propice existentei microorganismelor, inclusiv a unor cantitati de apa cu un nivel de aciditate care nu era prea ridicat.

Roca denumita "Cumberland" seamana cu prima roca forata de Curiosity in februarie si care a fost denumita "John Klein", in memoria unui fost specialist de la NASA. Noua roca se afla la o distanta de 2,75 metri de "John Klein", au precizat inginerii de la JPL care piloteaza misiunea Curiosity.