Filmul de dragoste este un gen de film caracterizat de povești de iubire, infidelitate, incompatibilitate, boală, bani, moarte. Există, totuși, și situații în care drama nu este extremă și unde apar și situații amuzante. Dacă ești pasionat de cinematografie, ți-am pregătit o listă cu filme de dragoste pe care le poți vedea singur sau acompaniat. Printre cele mai cunoscute se numără „The Philadelphia Story”, „Casablanca”, „Pride and Prejudice” și Moulin Rouge”. Ai top 10 propuneri în materie de filme de dragoste: profunde, drame sau comedii ușoare.

Top 10 filme de dragoste

1. „The Philadelphia Story” - „Poveste din Philadelphia” (1940)

„Poveste din Philadelphia” este un film romantic al anilor ‘40, cu Katharine Hepburn, James Stewart și Cary Grant în rolurile principale, care are la bază o piesă de succes montată pe Broadway.

După un divorț furtunos de C.K. Dexter, fiica cea mare a unei vechi și bogate familii din Philadelphia își găsește un alt soț, în persoana lui George Kittredge, un manager cu perspective. Căsătoria lor este un eveniment monden vânat de presa de scandal în care lucrează și fotografa Liz Imbrie, alături de reporterul și scriitorul Mike Connor.

Cei doi sunt ajutați de Dexter să surprindă scene inedite, bărbatul șantajând-o pe Tracy. De aici apar acuzații de sabotaj, intervine gelozia proaspătului soț, ajungându-se la un final apoteotic.

2. „Casablanca” (1942)

„Casablanca”, un film american de dragoste din 1942, regizat de Michael Curtiz și avându-i ca protagoniști pe Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid, iar în alte roluri pe Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre și Dooley Wilson.

Acțiunea peliculei de referință în cinematografia mondială începe într-un bar din Casablanca, unde doi foști amanți se reîntâlnesc într-o conjunctură care îi obligă să pună în prim-plan nu sentimentele, ci datoria, căci „afară” e război. Intrarea trupelor germane în Maroc e iminentă.

Americanul Rick Blaine reușește să facă rost de actele necesare pentru ca două persoane să poată lua avionul către Lisabona. În acel moment, află că femeia după care încă suferă, Ilsa Lund, este la Casablanca, acum măritată cu un lider ceh căutat de naziști. Și încep deciziile...

Citeste si:
Cele mai romantice filme de dragoste 2022
Cele mai romantice filme de...

3. „Moulin Rouge!” (2001)

„Moulin Rouge!”, un film australiano–american din 2001, regizat, produs și co-scenarizat de Baz Luhrmann, este văzut ca o capodoperă cinematografică datorită coloanei sonore, decorurilor și personajelor foarte bine conturate.

Povestea peliculei începe de la mitul lui Orfeu, tânărul poet-muzician care a coborât în iad pentru a-și regăsi soția. Cele două personaje centrale din „Moulin Rouge!” sunt Christian, un poet interpretat de Ewan McGregor, și Satine, jucată de Nicole Kidman, vedeta clubului „Moulin Rouge” și cea mai celebră curtezană din Paris.

Satine este sfâșiată, fiind nevoită să aleagă între iubirea lui Christian și obligația față de omul căruia îi datora tot ce realizase până atunci în viață. „Satine vine dintr-un mediu sărat și umil, iar Zidler o transformă într-o vedetă. Visul ei este să devină actriță”, a explicat Nicole Kidman. „Christian este cel care îi arată o altă față a lumii și o face să creadă că poate fi iubită pentru ceea ce este”, continuă actrița.

Citeste si:
Top 10 cele mai frumoase locuri de vizitat în România
Top 10 cele mai frumoase...

4. „P.S. I Love You” - „P.S. Te iubesc” ( 2007)

„P.S. Ilove You” este o dramă romantică americană din 2007, regizată de Richard LaGravenese, după un scenariu de LaGravenese și Steven Rogers, bazat pe romanul cu același nume din 2004 al Ceceliei Ahern.

Protagoniștii Holly (Hilary Swank) și Gerry (Gerard Butler), apropiați încă din copilărie, sunt despărțiți de moartea lui Gerry, episod care o devastează pe Holly.

Odată cu cea de-a 30-a zi de aniversare a sa, Gerry revine la viață, nu material, ci prin intermediul a 12 scrisori, câte una pentru fiecare lună a anului. Prin intermediul acestora, el o ghidează pe Holly în noua sa viață; fiecare scrisoare poartă epilogul „PS, I love you”.

5. „About Time” - „Era și timpul” (2013)

„About Time” este un film britanic de comedie-dramă științific-fantasy din 2013, scris și regizat de Richard Curtis și cu Domhnall Gleeson, Rachel McAdams și Bill Nighy.

Citeste si:
Top 10 cele mai frumoase calități ale zodiei Berbec
Top 10 cele mai frumoase...

Pelicula este despre un tânăr care are capacitatea de a călători în timp. El încearcă să își schimbe trecutul, în speranța de a-și îmbunătăți viitorul. Întâlnește o fată frumoasă, dar nesigură pe ea.

Cei doi se îndrăgostesc și, continuându-și viața obișnuită, Tim își descoperă darul unic. Acțiunea arată că această putere are limitări de netrecut și poate fi extrem de periculoasă.

6. „Letters to Juliet” - „Scrisori către Julieta” (2010)

„Letters to Juliet” este o peliculă americană de comedie-dramă romantică din 2010, cu Amanda Seyfried, Christopher Egan, Gael García Bernal, Vanessa Redgrave și Franco Nero. Acesta a fost ultimul film al regizorului Gary Winick, înainte de moartea sa pe 27 februarie 2011.

Citeste si:
Care este cel mai sigur oraș din lume. Tokyo și Stockholm, în top 10
Care este cel mai sigur oraș...

Ecranizarea ne poartă către însoritele ținuturi ale Italiei, acolo unde Sophie (Amanda Seyfried), o tânără scriitoare americană, se bucură de o vacanță care îi va schimba viața.

Aflată în Verona, orașul iubirii și al legendarilor Romeo și Julieta, Sophie se alătură unui grup de voluntari care încearcă să rezolve problemele sentimentale ale altora. Ea găsește o scrisoare rătăcită, veche de 50 de ani, iar din acel moment începem să asistăm la o emoțională poveste de dragoste, prietenie, ghidată cert de destin.

7. „Pride an Prejudice” - „Mândrie și Prejudecată” (2005)

Este un film produs în 2005 după romanul lui Jane Austen Mândrie și prejudecată scris în 1813, carte care a fost subiectul unor numeroase adaptări TV și cinema.

Cele cinci surori Bennet - Elizabeth, sau Lizzie (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) și Kitty (Carey Mulligan) au fost crescute sub stricta îngrijire a mamei lor (Brenda Blethyn), care se concentrează asupra găsirii unor soți fiicelor ei care să le asigure stabilitate din punct de vedere financiar.

Inteligentă și curajoasă, Elizabeth vrea să-și trăiască viața într-o altă perspectivă, fiind încurajată de tatăl lor bolnav (Donald Sutherland). Când bogatul celibatar Dl. Bingley (Simon Woods) își stabilește reședința într-un conac din apropiere, familia Bennet începe să abuzeze de acesta. Amalgamul de sentimente care decurg din întâmplările ce urmează nu lasă pe nimeni neschimbat.

8. „Amélie” (2001)

„Amélie” este un film francez din 2001, regizat de Jean Pierre Jeunet. Numele original este „le fabuleux destin d’Amélie Poulain” al cărui scenariu a fost scris și de regizor prezintă o viziune idealizată a vieții contemporane pariziene, mai exact din Montmartre.

Amélie, crescută într-un mod rigid, a avut un singur prieten, un peștișor sinucigaș. Și-a văzut apoi mama murind pe pavajul de la Notre Dame și tatăl deprimat vărsându-și afecțiunea asupra unui pitic de grădină.

Copilăria odată scursă, și-a făcut loc maturitatea, cu o Amélie chelneriță în Montmartre, un bar deținut de o fostă dansatoare de circ. Viața ei continuă să fie monotonă, până când descoperă o cutie veche cu amintiri din copilăria unui străin. De aici se schimbă totul și Amélie își începe jocul.

9. „The Lake House” - „Casa de lângă lac” (2006)

Este un film dramatic american din 2006, scris de David Auburn și regizat de Alejandro Agresti. Un remake al filmului sud-coreean „Il Mare” îi are în rolurile principale pe Keanu Reeves și Sandra Bullock, care au apărut ultima dată împreună în filmul thriller de acțiune „Speed”, ​​din anul 1994.

Simțind că este timpul pentru o schimbare în viața sa, Dr. Kate Foster (Sandra Bullock) părăsește statul Illinois unde și-a terminat rezidențiatul și se angajează la spitalul din Chicago. Unicul lucru pe care îl regretă este casa pe care a închiriat-o, un refugiu proiectat artistic cu priveliște spre lac. Apoi începe dragostea...

10. „The Blue Lagoon” - „Laguna albastră” (1980)

„The Blue Lagoon” este un film american romantic de supraviețuire, din 1980, regizat de Randal Kleiser, dintr-un scenariu scris de Douglas Day Stewart, bazat pe romanul cu același nume din 1908 al lui Henry De Vere Stacpoole. Filmul îi are în distribuție pe Brooke Shields și Christopher Atkins.

Doi copii și un bucătar de pe un vas supraviețuiesc în urma unui naufragiu și reușesc să ajungă în siguranță pe o insulă tropicală. Bucătarul moare, iar tinerii rămân singuri.

Anii se scurg, iar Emmeline și Richard devin parcă o parte naturală din paradisul ce-i înconjoară. Ei descoperă schimbările prin care trec în plan fizic, cât și emoțional. Se joacă, se ceartă și descoperă o dragoste sinceră care, în cele din urmă, va avea ca rezultat un copil.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.