Ali Akbar Velayati a declarat joi, la finalul unei vizite la Moscova, ca a discutat despre unele proiecte cu presedintele rus Vladimir Putin.

Teheranul este intereat sa obtina de la Moscova imprumuturi in vederea finantarii unor proiecte in domeniul cailor ferate si energiei nucleare, a precizat el.

Un pachet de proiecte a fost semnat in ultimele luni si este "pregatit sa fie implementat", a declarat Velayati.

Iranul discuta de asemenea despre achizitii suplimentare de armament din Rusia si despre vanzarea de petrol catre cea mai mare companie ruseasca de stat, gigantul Rosneft, a spus consilierul liderului suprem iranian.

"Exista o vointa a partii iraniene de a livra zilnic companiei (Rosneft) volume corespunzatoare de petrol", a spus el, adaugand ca asemenea vanzari "ar putea deveni o sursa suplimentara de finantare" a unor proiecte comune.

In pofida acestor planuri, surse comerciale au declarat pentru Reuters ca Litasco, filiala comerciala a companiei private Lukoil, pare sa devina primul cumparator din Europa de petrol iranian, dupa ridicarea sanctiunilor impuse Republicii islamice in dosarul nuclear, scrie MEDIAFAX.