Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, care trebuie sa adopte o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar, pentru a obtine ajutorul de 86 de miliarde de euro.

Unele dintre statele membre ale zonei euro, inclusiv Germania, trebuie sa-si consulte Parlamentele cu privire la noul plan de asistenta financiara. Celelalte tari care trebuie sa organizeze voturi in Parlament sunt Austria, Estonia, Portugalia si Spania, in timp ce Legislativul grec a aprobat acordul vineri, scrie MEDIAFAX.

Parlamentul german va vota miercuri noul program de asistenta financiara destinata statului elen. Grecia va primi o suma initiala de 13 miliarde de euro joi dimineata, a declarat Klaus Regling, seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF). Grecia trebuie sa achite in aceeasi zi o rata de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana. Restul de pana la 26 de miliarde de euro din prima transa va fi acordat lunile urmatoare, in schimbul unor progrese privind reformele convenite, au precizat ministrii de Finante din zona euro, intr-un comunicat.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.