In plus, intalnirea dintre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul grec, Alexis Tsirpas, s-a incheiat fara vreun anunt, oficiali europeni afirmand ulterior ca ar fi vorba de "ultima tentativa de ajungere la un acord". Aceasta situatie care anunta un posibil blocaj, conjugata cu avalansa de avertizari la adresa Guvernului grec, a redus brusc optimismul aparut in urma reuniunilor organizate miercuri.

Joi, un purtator de cuvant al FMI, Gerry Rice, a declarat pentru jurnalisti, la Washington, ca "exista divergente majore (intre creditori si Grecia) in majoritatea domeniilor importante". "Nu s-a inregistrat niciun progres pentru a acoperi aceste divergente si suntem, prin urmare, departe de un acord", a adaugat el, anuntand plecarea de la Bruxelles a echipei de negociatori a FMI

In schimb, purtatorul de cuvant al Guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, a declarat ulterior ca Atena este pregatita sa intensifice discutiile in vederea ajungerii la un acord "chiar in urmatoarele zile". "Problema bugetara si viabilitatea datoriei" sunt doua puncte care necesita discutii, a precizat el.

Insa purtatorul de cuvant al FMI a mentionat ca blocajul este cauzat de neintelegerile existente in privinta pensiilor, tintelor fiscale si finantarea unor masuri luate in calcul. "Nu mai avem timp sa ne certam. Ma tem ca se apropie ziua in care cineva va spune ca jocul s-a terminat", a spus presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in cursul unei conferinte de presa."Este foarte clar ca avem nevoie de decizii, nu de negocieri", a adaugat el, cerandu-le grecilor sa se arate "mai realisti".

Intr-un discurs sustinut la Londra, Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, a apreciat ca "timpul preseaza" si riscul ca Grecia sa ajunga in incapacitate de plata "creste in fiecare zi".

Potrivit unor oficiali europeni, un compromis ar putea fi posibil doar daca Guvernul Tsirpas va prezenta noi propuneri de economii bugetare si venituri fiscale. Aceste propuneri ar trebui sa inlocuiasca taierea pensiilor si cresterile de taxe, pe care le refuza categoric, cu scopul de a asigura un excedent bugetar primar. Surse apropiate discutiilor au declarat ca cele doua parti ar fi ajuns la un acord asupra obiectivului privind excedentul bugetar primar, dar dezacordul persista cu privire la mijloacele de a ajunge la acesta, expertii UE si FMI avand dubii in privinta masurilor propuse de Atena, scrie MEDIAFAX.