Mentinerea unei cote unice pentru TVA reprezinta cea mai buna alegere pentru economia Bulgariei, limitand riscurile care decurg din fluctuatiile consumului intern, a afirmat Goranov.

Bulgaria aplica, din ianuarie 1999, o cota standard de TVA de 20% pentru toate produsele si serviciile, exceptand serviciile din domeniul hotelier, care sunt taxate cu 9%. Producatorii agricoli bulgari au cerut in repetate randuri introducerea unei cote diferentiate de TVA pentru produsele din sector, insa guvernul de la Sofia s-a pronuntat impotriva unei astfel de masuri.

Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat marti ca TVA va fi redusa, incepand cu luna iunie, la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. Masura va duce la scaderea preturilor pentru alimente, la relansarea consumului si la o colectare mai buna la bugetul de stat, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Guvernul roman isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie 2016.