Romania se afla in urma unor competitori regionali in topul pentru 2015 al Global Innovation Index, care analizeaza deschiderea si performantele statelor lumii din punctul de vedere al inovatiei. Tara noastra este depasita, printre altele, de Moldova, Bulgaria si Muntenegru.

Am obtinut, insa, un scor mai bun decat state precum Macedonia, Serbia, Ucraina, Bosnia sau Albania, conform globalinnovationindex.org.

Cu toate acestea, tara noastra este a 54-a economie la nivel mondial (din 141 analizate), fapt ce o ajuta sa se situeaze deasupra Thailandei, conform indexului global al inovatiei, insa imediat in urma Vietnamului. In plus, ea se afla inaintea unor mari puteri economice, precum Brazilia sau India, conform indexului inovatiei.

Ce se intampla in Romania

Romania pare sa se afle, insa, pe un trend pozitiv, iar un exemplu elocvent este aparitia si dezvoltarea primului parc tehnologic din Romania.

Liberty Technology Park Cluj este un loc in care mai multe companii din domeniile IT&C si R&D dezvolta, conecteaza, angreneaza si incurajeaza oameni motivati si idei creative intr-un flux continuu de dezvoltari inovatoare. Acesta este, practic, primul parc tehnologic din Romania si este plasat intr-un spatiu revolutionar ce pare desprins dintr-un mare centru tehnologic occidental, dupa cum vedem aceste fotografii uimitoare.

In cadrul acestui parc tehnologic va fi initiat si cel mai complex accelerator business din Romania, numit Spherik, care va fi, de altfel, si prima platforma de acest fel din Romania. Ea va avea menirea de a ajuta, de a creste si de a da viata afacerilor cu potential si va fi destinata dezvoltarii si implementarii de afaceri cu potential, inclusiv pe plan international.


Cum a fost calculat indexul global al inovatiei

Indexul global al inovatiei a clasat tarile lumii in functie de 79 de indicatori, precum „eficienta guvernamentala”, unde Romania se afla pe locul 72 mondial, si „statul de drept”, unde tara noastra se afla pe locul 58. Performantele Romaniei oscileaza puternic in cadrul indicatorilor analizati.

Domeniile in care Romania ocupa un loc codas in comparatie cu celelalte state europene sunt „cheltuielile pentru educatie”, unde tara noastra se situeaza pe locul 107, si „performanta de mediu” (locul 77).

Romania a inregistrat, totodata, si o scadere la nivelul cercetarii si dezvoltarii finantate de stat sau de mediul privat. Ambele domenii sunt mai slab cotate in prezent decat erau in momentul crizei financiare, in anii 2008 si 2009.

Care sunt partile bune

Romania performeaza foarte bine in special in domeniul productiei high-tech si al tehnologiei medii, clasandu-se pe locul 26, inaintea Belgiei sau Suediei. Antreprenorii si detinatorii unui start-up au, de asemenea, motive de bucurie, deoarece Romania se afla pe locul 33 mondial la capitolul „usurinta de a deschide o afacere”. In plus, tara noastra se afla pe locul 35 la numarul de domenii de tara de nivel de top (.ro) la 1.000 de persoane si la numarul de upload-uri pe Youtube.

Global Innovation Index se afla la cea de-a 8-a editie si analizeaza 141 de economii din intreaga lume cu scopul de a oferi o privire de ansamblu, dar si una detaliata in privinta capacitatilor inovative ale statelor. Indexul este publicat de Universitatea Cornell din SUA, de Scoala de Business INSEAD si de World Intellectual property Organisation (WIPO), conform romania-insider.com.

Care sunt statele fruntase

Conform indexului amintit si publicatiei techinsider.com, cea mai inovativa tara din lume este Elvetia, fiind urmata de Marea Britanie, Suedia, Olanda, SUA, Finlanda, Singapore si Irlanda.

Romania depaseste, insa, tari precum Turcia, Brazilia, Argentina, India sau Egipt.

Exista, insa, si alte clasamente ale statelor lumii in functie de capacitatea de inovatie. Unul dintre ele este Bloomberg Innovation Index, care a analizat 50 de state si unde Romania ocupa locul 37. Topul este dominat de Coreea de Sud, Japonia, Germania, Finlanda, Israel, SUA, Suedia, Singapore, Franta si Marea Britanie.

Romania este depasita de state precum Ucraina sau Ungaria, insa se claseaza inaintea unor tari precum Croatia, Bulgaria, Serbia, Letonia, Slovacia, Lituania, Brazilia sau Argentina.

Pentru realizarea topului, specialistii Bloomberg au luat in considerare criterii precum cercetarea si dezvoltarea, productia industriala, companiile high-tech, educatia universitara, personalul din domeniul cercetarii si numarul de patente.