Guvernul a motivat masura prin riscul ca Romania sa intre in procedura de infringement, deoarece Comisia Europeana considera ca facilitatile oferite firmelor mici si mijlocii reprezinta o discriminare la adresa altor companii. Un alt risc era ca, in urma auditului Comisiei, sa fie aplicate corectii financiare in toate proiectele cu bani europeni in care IMM-urile din Romania au beneficiat de facilitatile mentionate.

"Astfel, prin eliminarea acestor facilitati considerate de catre Comisia Europeana ca fiind masuri care discrimineaza ceilalti operatorii economici care nu au acest statut, IMM-urile vor participa in aceleasi conditii ca si celelalte firme la procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice si a contractelor de concesiune de lucrari si servicii", se arata comunicatul guvernului, citat de News.ro.

Totusi, Guvernul sustine ca noul pachet de legi privind achizitiile publice, intrat in vigoare in acest acest an, promoveaza accesul IMM-urilor la contractele publice, prin impunerea impartirii in loturi a contractelor de valoare mare.

De asemenea, legislatia a introdus un mecanism care sa permita plati directe catre subcontractanti, care sunt IMM-uri, in cele mai multe cazuri.