„Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabilește prin aplicarea unei formule de calcul clare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 privind Normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Prin urmare, ultima indexare a valorii tichetelor de masă, cu un ban, a rezultat în urma calculelor făcute în baza formulei și indicatorilor economici prevăzuți de lege”, anunță Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, această valoare a rezultat prin înmulțirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creșterii prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare.

„Conform prevederilor art. 32 alin.(1) din Legea nr. 165/2018, valoarea nominală maximă a biletelor de valoare prevăzute de prezenta lege se indexează, semestrial, după cum urmează:
a) în cazul tichetelor de masă, cu indicele prețurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică;
b) în cazul celorlalte bilete de valoare, cu indicele inflației comunicat de Institutul Național de Statistică, în funcție de evoluția tarifelor/prețurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare, potrivit acestei legi”, se arată în finalul comunicatului Ministerului Muncii.

Fostul ministru social democrat al Muncii Marius Budăi, acuza miercuri Guvernul că vrea să majoreze valoarea tichetelor de masă cu un ban: „Cîțu și Violeta Alexandru le transmit românilor că nu dau nici măcar doi bani pe ei”.

Valoarea tichetului de masă crește, începând cu luna octombrie 2020 în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne neschimbată conform actelor normative publicate în Monitorul Oficial.

Tichetele de masă vor crește de la 20 la 20,01 lei, în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne 470 de lei. Valoarea ambelor tipuri de tichete a crescut ultima oară în aprilie 2020 - cel pentru masă de la 15,18 la 20 de lei, iar cel pentru creșă de la 460 la 470 de lei