Inițiativa ministrului a venit în urma unei analize a ocupării forței de muncă din anii anteriori, în care persoanele au refuzat sau nu au fost acceptate la un post de muncă deoarece nu au studiile necesare.

„Am în lucru propunerea de a modifica legislaţia astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu aceşti oameni care refuză locul de muncă. Funcţie de concluzii, mă gândesc la noi soluţii de sprijin. Este mult de muncă şi aici”, spune ministrul.

Perioada în care persoana primeşte o indemnizaţie de şomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutaţi să îşi găsească cât mai repede un loc de muncă.

„Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CA-ul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piaţa muncii”, precizează Alexandru.

Ministrul menționează că refuzul unui loc de muncă sau al participării la cursurile de formare profesională oferite de AJOFM-uri anulează dreptul la ajutorul social, iar o nouă cerere pentru ajutor social se poate depune după un an.

Alexandru afirmă că sunt județe în care oamenii se bazează doar pe ajutorul social, fără a se mai chinui să își găsească un loc de muncă.

„Sunt însă judeţe în care principiul stabilit în lege nu funcţionează astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii”, precizează Violeta Alexandru.

Ministrul a menţionat că una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi că procesul de comunicare dintre instituţiile implicate și cetățeni este unul greoi, ce presupune multe documente: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanşează ancheta socială şi stabileşte eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social şi trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situaţiilor de la primar, la AJOFM şi la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM şi ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională, precizează adevarul.ro