Carnea de porc este unul dintre produsele pe care le vom cumpăra la preţuri mai mari. Majorarea de preț se datorează scumpirii de porumb, circa 90 de lei pe tona de porumb.

„Ar trebui să existe o corelaţie între creşterea preţurilor la cereale care reprezintă baza de furaje a animalelor şi preţul final al cărnii de porc în garantare. Uitându-ne istoric, nu întotdeauna lucrurile s-au întâmplat aşa. Ar trebui să facem o distincţie între carnea de porc produsă în fermele comerciale care îşi vând animalele către abatoare şi ulterior abatoarele către retail, unde de fapt acei fermieri nu au un contact direct şi nemijlocit cu consumatorul. Ca atare, ei nu prea pot ei prin iniţiativă proprie să crească preţul cărnii de porc. Pot cei care cresc animale în gospodăriile mici şi care comercializează animalele direct către consumatorul final (...) Vor face asta în mod cert şi acest lucru se va întâmpla pe măsură ce ne apropiem de perioada cea mai ridicată a consumului, respectiv sărbătorile de iarnă'', a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

Sumpiri sunt așteptate și la carburanți. Prețul pentru carburanți din ultima lună sunt tot mai mari la pompă. Un plin este mai scump acum față de luna trecută. Astfel, prețul pe litru este mai scump cu aproximativ 50 de bani, însă prețul este diferit în funcție de zonele din Capitală, în zona de sud fiind cea mai mică scumpire. Din cauza pandemie cu COVID-19, în luna aprilie au fost înregistrate cele mai mici prețuri la carburanți din ultimii 10 ani.

Răzvan Nicolescu, expert în energie că prețul țițeiului este într-un trend de creştere, precizează antena3.ro