Traderul de energie Energy Holding a solicitat la deschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica despagubiri de 91,1 milioane lei pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de compania de stat in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 din cauza aplicarii clauzei de forta majora.

"Prin sentinta civila nr. 3757/10.04.2013 pronuntata de Tribunalul Bucuresti in primul ciclu procesual, contestatia Energy Holding a fost respinsa pe cale de exceptie ca inadmisibila. Recursul Energy Holding a fost admis de Curtea de Apel Bucuresti, care prin decizia nr. 643/12.03.2014 a anulat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare pe fond", se arata in comunicat.

In rejudecarea pe fond, instanta a decis in favoarea Hidroelectrica. Energy Holding a fost obligata si la plata cheltuielilor de judecata, constand in 61.000 lei onorarii de expert si 29.700 lei onorarii avocatiale.

Potrivit Hidroelectrica, contractul cu Energy Holding a generat in perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere de peste 1,4 miliarde lei pentru producatorul de energie.

Si in cazul traderului elvetian EFT AG, Tribunalul Bucuresti a respins, prin sentinta civila nr. 1892 din 16 martie 2016, contestatia impotriva Tabelului preliminar al creantelor intocmit de Administratorul Judiciar care a refuzat inscrierea traderului cu suma de 11 milioane lei reprezentand daune.

In litigiul demarat de EFT AG, compania elvetiana a sustinut ca in 2011 Hidroelectrica nu i-a livrat intreaga cantitate de energie contractata. "Sustinerea a fost contrazisa de probele administrate in cauza, care au demonstrat ca in realitate, in anul 2011 Hidroelectrica a livrat EFT AG mai mult decat ar fi fost obligata conform contractului", relateaza MEDIAFAX.

Hidroelectrica a fost aparata in instanta de avocatii de la Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.

Compania a intrat in vara anului 2012 in insolventa ingenuncheata de politica de vanzare a energiei pe contracte directe, la preturi sub cele de pe piata, politica avizata tacit de toate guvernele din 2002 incoace. Un an mai tarziu, compania iese din insolventa doar pentru ca la inceputul anului 2014 producatorul sa intre din nou in insolventa pe fondul proceselor deschise de toti cei care au fost decuplati de la energia hidro, cea mai ieftina din Romania.