Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru ultimul trimestru al anului s-a plasat la circa 180,05 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul anterior si cu 3,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in termeni reali, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de MEDIAFAX.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului. Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hotelurile si restaurantele au avut o contributie de 1% la cresterea economica, cu o pondere de 15,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,4%.

Impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,7%, cu o pondere de 12,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%. Constructiile au contribuit cu 0,6%, avand o pondere de 7,4% la formarea PIB, iar volumul lor de activitate s-a majorat cu 8,8%. Cu acelasi procentaj au contribuit si informatiile si telecomunicatiile, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,7%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (11,8%).

Industria a contribuit cu 0,5% la cresterea economica, avand o pondere de 23,2% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 2%. Pe de alta parte, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut un impact negativ asupra cresterii economice de -0,5%, cu o pondere de 4,2% la formarea PIB.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,2%, contribuind cu 3,8% la cresterea PIB.

De asemenea, formarea bruta de capital fix a avut o contributie de 1,8%, dupa ce volumul sau a crescut cu 7,5%.

O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecinta a cresterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,4%.