OTP BanK Nyrt, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este pe cale să-şi vândă subsidiara din România Băncii Transilvania, scrie Agerpres. Reprezentanții celor două instituții bancare nu au dorit să facă comentarii.

Un acord între cele două bănci ar putea fi anunțat curând, susțin două surse, iar a treia spune că tranzacția va fi anunțată în primul trimestru din 2024. OTP Bank și Banca Transilvania, cel mai mare creditor din țara noastră, sunt mai aproape de un acord, după ce directorii lor generali s-au întâlnit săptămâna trecută.

Se poartă discuții de la finalul lui 2023, când Banca Transilvania a rămas singurul ofertant în negocierile pentru achiziționarea subsidiarei. Compania de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, evalua afacerea la 350 de milioane de euro (381 de milioane de dolari).

OPT, care s-a extins după o serie de achiziții, devenind una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est, a hotărât să își vândă afacerea din România ca parte a strategiei de a renunța la subsidiarele cu o cotă de piață mai redusă.

Este cel mai recent acord bancar aproape de realizare din România, pe fondul unui val de achiziții, în condițiile în care creditorii din Europa Occidentală caută să se extindă în regiune pentru a profita de creșterea economică mai rapidă, într-un teritoriu care a reușit să ocolească recesiunea.

În luna octombrie a anului trecut, UniCredit SpA a convenit achiziționarea subsidiarei locale a Alpha Bank, alături de o participaţie la creditorul elen. Intesa Sanpaolo SpA este de asemenea în proces de achiziţionare a First Bank.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Ianuarie 2024 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.