Potrivit unui studiu realizat de Visual Objects, 76% dintre consumatori verifică prezența online a unei companii, înainte de a merge acolo în persoană.

Așadar, investiția în tehnologii moderne devine o necesitate pentru a rămâne relevant și pentru a satisface nevoile clienților tăi.

În continuare, vei descoperi patru strategii eficiente, ce pot ajuta la optimizarea și la dezvoltarea afacerii tale online.


1. Investește în tehnologii și automatizare

Prin utilizarea unor instrumente tehnologice, vei putea eficientiza procesele în cadrul afacerii tale. Spre exemplu, un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) te poate ajuta în gestionarea și centralizarea datelor legate de toate operațiunile afacerii tale și, astfel, vei putea să iei decizii strategice, bine informate.

De asemenea, acesta poate automatiza procesele operaționale, precum generarea automată a facturilor, urmărirea comenzilor sau trimiterea e-mailurilor de confirmare, ceea ce îți va economisi timp și va diminua riscul de apariție a erorilor. În plus, poate genera analize, rapoarte personalizate și optimizează comunicarea între departamente.

Sistemele de plată și logistică pot fi, de asemenea, automatizate, pentru a îmbunătăți experiența clienților. Aceștia vor primi informații în timp real despre comanda lor, ceea ce le va crește satisfacția generală.

Dacă nu dispui de resursele financiare necesare pentru a investi în aceste tehnologii, poți solicita, de exemplu, un credit IMM de la o Instituție Financiară Nebancară (IFN).

Astfel, dacă ai un IMM - SRL, SA, II sau IF, îți desfășori activitatea de cel puțin 12 luni și înregistrezi venituri, beneficiezi de:



  • Un credit super rapid, de până la 100.000 RON;


  • Pentru sume până în 35.000 RON, vei avea nevoie doar de un singur document: extrasul de cont pe ultimele 3 luni;


  • Pentru sume mai mari de 35.000 RON, ai nevoie de două documente: extrasul de cont pe ultimele 3 luni și ultima balanță disponibilă;


  • Un proces de aplicare 100% online;


  • Perioadă de rambursare între 12-24 de luni pentru capital de lucru și până la 48 de luni pentru investiții;


  • Dobânda variabilă în funcție de indicele ROBOR la 6 luni;


  • Posibilitatea de amânare a plății ratei pentru 30 zile, o singură dată pe durata contractului.


2. Foloseste marketingul digital

O prezență puternică pe internet este esențială pentru succesul afacerii tale. Iată câteva strategii pe care le poți adopta pentru maximizarea expunerii și pentru construirea unei relații solide cu clienții:



  • optimizare SEO (Search Engine Optimization) - te ajută să îmbunătățești vizibilitatea site-ului tău în rezultatele căutărilor online, prin utilizarea cuvintelor cheie relevante și optimizarea tehnică a paginilor;


  • conținut de marketing valoros - crearea de conținut relevant și valoros pentru audiența ta te poate ajuta cu generarea de trafic organic, interacțiuni cu publicul țintă și să obții lead-uri;


  • publicitate pe rețelele de socializare - alege rețelele de socializare potrivite audienței tale; majoritatea platformelor îți oferă opțiuni de segmentare și targetare, ceea ce te ajută să ajungi direct la publicul tău țintă;


  • campanii de e-mail marketing - construiește o listă de e-mailuri și trimite campanii personalizate și relevante clienților tăi; astfel, îi vei menține implicați și informați;


  • influencer marketing - prin colaborarea cu influenceri din industria ta, poți promova produsele sau serviciile, iar afacerea ta va beneficia de mai multă expunere.


3. Gestionează inteligent inventarul

Gestionarea inventarului este esențială, chiar și într-o afacere online. Implementează un sistem de gestionare a stocurilor, pentru a le monitoriza eficient, astfel încât să poți evita atât situațiile de deficit, cât și pe cele de excedent.

Un astfel de sistem emite alerte în timp real, iar tu vei putea lua măsuri prompte, pentru a preveni insuficiența stocurilor sau supraalimentarea.


4. Îmbunătățește serviciul cu clienții

O relație bună cu clienții este un indicator important pentru succesul unei afaceri. Prin intermediul unor instrumente de asistență bazate pe tehnologie, poți oferi un serviciu mai rapid și eficient pentru clienții tăi.

Spre exemplu, chatbox-urile pot furniza răspunsuri automate la întrebări frecvente, iar cu ajutorul unui sistem de ticketing, vei putea urmări și rezolva mai eficient solicitările clienților.

De asemenea, poți urmări istoricul și preferințele acestora și, astfel, vei putea să le personalizezi ofertele și recomandările viitoare, pentru o experiență mai relevantă.

În concluzie, într-o lume digitală aflată în continuă schimbare, dezvoltarea unei afaceri online poate fi o provocare continuă, care necesită adaptabilitate și abordări inovatoare. Pune în aplicare aceste patru strategii, pentru a te asigura că evoluezi în acord cu tendințele pieței!