Cel mai simplu mod de a obține un venit pasiv fără prea mult efort este să investești. Totuși, lipsa informării, documentării, a planificări adecvate și a stabilirii unor obiective poate duce la compromiterea resurselor financiare. Pentru a te ajuta să investești în mod inteligent ți-am pregătit, mai jos, câteva recomandări în acest sens.

Cât timp ești dispus să investești?

În lumea investițiilor există două tabere în ceea ce privește modul de folosire a banilor: investițiile active și investițiile pasive. Ambele stiluri au avantajele lor atâta timp cât te concentrezi pe termen lung și nu îți dorești doar câștiguri pe termen scurt. Stilul de viață, bugetul și interesele tale pot influența tabăra în care te afli.

Dacă ești un investitor activ înseamnă că te-ai documentat în amănunt cu privire la oportunitățile de investiții și ai dedicat timp pentru a dezvolta și menține un portofoliu de investiții. Dacă planifici să cumperi sau să vinzi acțiuni printr-un broker online, planifici, de fapt, să fii un investitor activ. Pentru a putea avea succes ca investitor activ ai nevoie de trei lucruri:


  • Timp - investițiile active necesită timp și să fii la zi cu „temele”. Va trebuie să te documentezi cu privire la zonele în care investești, să analizezi mai multe scenarii și să urmărești investițiile după ce le cumperi;


  • Cunoștințe - timpul dedicat documentării nu va însemna foarte mult și nici nu te va ajuta dacă nu știi cum să analizezi investițiile pe care dorești să le faci. Este indicat să fii cel puțin familiar cu noțiunile de bază referitoare la analiza domeniului bursier;


  • Voință - mulți oameni pur și simplu nu își doresc să petreacă ore întregi pentru a vedea cum evoluează piața bursieră.


De cealaltă parte, investitul pasiv este echivalentul folosirii pilotului automat față de folosirea pilotajului manual. Vei avea rezultate bune pe termen lung și implică un efort mai mic.

Citeste si:
Creditele de nevoi personale rapide: soluția care ne ajută când...
Creditele de nevoi personale...

Pe scurt, investițiile pasive se referă la folosirea banilor în investiții, unde o altă persoană se ocupă de partea de documentare, analiză etc. Fondurile mutuale de investiții reprezintă un exemplu tipic. De asemenea, poți solicita ajutorul unui broker online pentru a dezvolta și implementa o strategie de investiții în numele tău.

Care este toleranța ta la risc?

Nu toate investițiile sunt de succes. Orice formă de investiție implică un anumit risc iar acest risc este corelat cu ceea ce obții. Este foarte important să stabilești un echilibru între maximizarea sumei obținute și un risc față de care te simți confortabil. Evaluarea și gestionarea situației actuale și modul în care deciziile tale vor afecta rezultatul investițiilor poartă numele de managementul riscului.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, părăsită de Alex Ashraf când a rămas fără bani. Ce a...
Oana Zăvoranu, părăsită de...

Să luăm un exemplu simplu pentru a pune lucrurile în perspectivă. Obligațiunile oferă rezultate predictibile dar mici (2-3%) - riscul asociat este foarte scăzut. Prin comparație, randamentul acțiunilor variază semnificativ, depinde de companie și de timp dar poate ajunge, în medie, la 10% pe an. Ca investitor începător poți solicita ajutorul unui broker online pentru a formula un plan de investiții care să bifeze atât obiectivele tale financiare cât și riscul maxim admis de tine.

Ce obiective ai?

Pentru a putea determina cum să investești banii ține cont de obiectivele tale, de durata de timp în care dorești să le atingi și de nivelul de efort pe care îl implică atingerea fiecărui obiectiv. Obiectivele pot fi:


  • Obiective pe termen lung - acestea se stabilesc pe minimum 5 ani. Aici se încadrează obiective precum un stil de viață relaxat la pensie, cumpărarea unei case la munte, educația copiilor în străinătate. Investițiile potrivite sunt achiziția de acțiuni, ETF (Exchange Traded Fund sau Fonduri Tranzacționate la Bursă), acțiuni fracționate, fonduri indexate;

    Citeste si:
    Cum să economisești bani: metode simple și eficiente
    Cum să economisești bani:...

  • Obiective pe termen scurt - se stabilesc pe o perioadă mai mică de 5 ani. Aici intră fondul pentru cadourile de sărbători, vacanța de anul viitor, un fond pentru situații de urgență. Câteva forme de investiții cu rezultate pe termen scurt sunt CFD-urile, conturile de economii cu randament ridicat, fondurile de obligațiuni pe termen scurt, certificatele de depozit, titlurile de stat.


Investițiile pe termen scurt sau lung te ajută să îți atingi obiectivele dorite fie că acestea se referă la o vacanță exotică sau achiziția unei case. Documentează-te înainte de orice investiție pentru a reduce cât mai mult riscul de pierderi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2023 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.