Primim o urmă de speranță de la oficialii Băncii Naționale a României (BNR), care spun că spre finalul anului am putea reveni la o inflație de o cifră. Acest lucru înseamnă că am putea încheia anul cu prețuri care își vor încetini creșterea.

Estimări BNR: Am putea reveni la inflația de o cifră spre finalul anului

Chiar dacă până acum datele oficiale pentru rata anuală a inflației au depășit nivelul estimat de Banca Centrală, oficialii BNR sunt acum mai optimiști. Deși în prognoza oficială se poate observa că tocmai din 2024 am ajunge la o inflație de o cifră, conform celui mai recent raport al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale, estimările actuale arată că am putea atinge acest prag mai devreme.

Rata anuală a inflației ar începe să scadă, cel mai probabil, la sfârșitul lunii martie, urmând ulterior să vedem o decelerare tot mai accentuată. În perioada aprilie-iunie, BNR a estimat o inflație de 10,9%, față de 15% în trimestrul anterior. Spre finalul perioadei de proiecții ar urma să ajungem la 4,2%.

Totuși, mai e cale lungă până acolo. Nu putem uita că războiul din Ucraina ar putea pune în continuare presiune asupra prețurilor, a puterii de cumpărare și a încrederii consumatorilor, mai arată raportul BNR.

Prognoza BNR pentru inflație în 2023 și 2024

2023


  • ian. - mar.: 15%

  • apr. - iun.: 10,9%

  • iul. - sept.: 12,5%

  • oct. - dec.: 11,2%

2024


  • ian. - mar.: 9,8%

  • apr. - iun.: 8,4%

  • iul. - sept.: 4,2%

Sursa: BNR


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.