În ultimii doi ani, mediul de business s-a confruntat cu o serie de provocări din pricina situației incerte provocate de episodul pandemic. Antreprenorii au fost nevoiți să se adapteze rapid noilor tendințe de lucru ale viitorului, care vizează o abordare sustenabilă a clădirilor de birouri, protejarea mediului înconjurător și găsirea unor strategii eficiente pentru atragerea tinerelor talente.

Asemenea unei curse cu roller coaster-ul, angajatorii au fost puși în fața unui scenariu fără precedent, în care valoarea crescută a inflației, competiția acerbă pentru generația tânără, organizarea echipelor și regândirea ideii tradiționale de birou fizic s-au aflat printre enigmele cel des întâlnite. În noua realitate, antreprenorii au înțeles importanța păstrării unei comunități apropiate, care împarte valori și credințe comune.

Prin urmare, găsirea, fidelizarea și păstrarea personalului s-au transformat într-o prioritate. Oamenii au înțeles că salariul nu mai este unicul element convingător atunci când vine vorba de alegerea unui job.

Din contră, menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională, timpul liber dedicat pasiunilor și persoanelor dragi din familie, un mediu de lucru sigur și sustenabil, sănătatea fizică și mentală se încadrează pe lista cerințelor noilor talente. În contextul general al pieței de muncă, un bun lider își îndreaptă atenția către conceptul de people centricity, unde angajații au parte de un cadru oportun pentru dezvoltarea unor relații solide cu restul colegilor.

Spațiu de lucru care oferă siguranță angajaților

Eforturile de recrutare și retenție a noilor talente implică găsirea celor mai bune strategii, luând în calcul datele pieței și statisticile interne ale companiei. Tinerii din generația Z, apreciați pentru gândirea realistă, dinamism și faptul că sunt tot mai conectați la noile tehnologii apărute își doresc flexibilitate, mobilitate și, mai ales, un mediu de lucru sustenabil și ferit de amenințările de tip patogen.

Astfel, Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, a dezvoltat IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru clădiri ce conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, de arhitectură și operaționale, al căror scop este creșterea gradului de rezistență pentru protecția sanitară pe termen lung. În acest mod, managerii și proprietarii clădirilor de birouri au la îndemână un set de instrumente, care asigură bunăstarea angajaților și, în egală măsură, coeziunea și productivitatea echipei, prin asigurarea unui mediu sigur de lucru.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Interacțiunea angajaților în afara biroului

La momentul potrivit, sistemul de lucru hibrid le-a oferit oamenilor un program de lucru flexibil, libertate la job și sentimentul de siguranță, feriți de pericolul patogen. Cu toate acestea, interacțiunea și comunicarea cu restul colegilor a scăzut dramatic, aspect ce influențează în mod negativ randamentul întregii echipe.

Acest lucru este susținut și de sondajul efectuat de Genesis Property la nivel național, în perioada aprilie-mai 2022, în care, 53.4% dintre participanți afirmă că interacțiunea cu restul colegilor în afara biroului crește productivitatea și unitatea echipei. În plus, spațiile aflate în proximitatea clădirilor de birouri au nevoie de o reinventare, cu scopul de a crea locuri de socializare și petrecere a timpului liber.

Citeste si:
Începe un nou sezon de Green Report Podcast!
Începe un nou sezon de Green...

Așadar, 63% dintre respondenți sunt de părere că existența unor parcuri și spații verzi încurajează comunicarea și legarea relațiilor de prietenie, deoarece activitățile de grup au un efect pozitiv asupra lor (90.2%).

Urmând acest tipar, YUNITY Park, campusul dezvoltat de Genesis Property, va conține spații de co-working, co-living, precum și o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați, loc în care toate persoanele se pot relaxa și dezvolta în plan profesional. Un concept nou de real estate, YUNITY Park va pune la dispoziție un food hall, un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor și numeroase zone perfecte pentru petrecerea timpului liber în compania colegilor.

Experiența de lucru focusată pe nevoile angajaților

Interacțiunea cu persoanele care împărtășesc aceleași interese, valori profesionale și pasiuni au un impact puternic asupra stării de bine și a sănătății mentale. O comunitate stabilită în cadrul unui hub multifuncțional se poate bucura de spații de lucru flexibile și optimizate pentru satisfacerea tuturor nevoilor.

Citeste si:
Irina Fodor, anunț important la America Express. Ce echipă a...
Irina Fodor, anunț important...

Indiferent că ne referim la dezvoltare personală, relaxare sau conectare cu diverse persoane din industrie, hub-urile sub forma unor birouri satelit sau zone de co-working și co-living pot reduce impactul asupra mediului înconjurător, aduc un program flexibil și cresc coeziunea echipei. Într-o perioadă în care freelancerii au devenit o resursă interesantă pentru succesul unui business, confortul și mobilitatea adusă de conceptul de co-living sunt elemente care îi pot convinge să facă parte din respectiva comunitate.

Mai mult, spațiile de co-working și co-living construiesc un mediu propice atât pentru așa-numiții nomazi digitali, care își caută locul perfect pentru rezolvarea activităților dedicate, angajaților care se stabilesc pentru un timp limitat în alt oraș sau tinerelor talente, care aplică pentru diverse programe de internship.

Citeste si:
Cum este viața cu trei copii pentru Antonia. Alex Velea, un real...
Cum este viața cu trei copii...

Facilități care recreează confortul de acasă

Sistemul de muncă remote a acordat libertate completă, în ceea ce privește stabilirea programul de lucru la job. În dorința de a găsi stabilitatea, oamenii au considerat că biroul improvizat în propria casă ori în cafeneaua preferată prezintă mai multă încredere și siguranță, în comparație cu prezența fizică la job.

Pentru că încrederea dintre antreprenori și angajați se reconstruiește gradual, asigurarea unei experiențe de lucru a viitorului la birou este un pas important în această ecuație. În primul rând, amenajarea unui spațiu dedicat relaxării în timpul pauzelor, dotat cu fotolii și canapele confortabile, jocuri interactive sau o bibliotecă bogată în cărți interesante va atrage atenția angajaților.

Totodată, existența unor spații verzi în imediata proximitate a biroului crește randamentul, productivitatea și coeziunea echipei, întrucât sporește șansele de comunicare cu restul oamenilor din jur.

Un bun lider ia în considerare toate elementele înainte de a construi o nouă strategie de lucru în ceea ce privește un business al viitorului. Astfel, accentul cade spre găsirea unor angajați talentați, care își dedică timpul pentru succesul companiei. În schimb, antreprenorilor le revine sarcina de a le oferi tot ce au nevoie pentru a se simți bine și în siguranță.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.