„Unde se câștigă cel mai bine la noi?” - este întrebarea tuturor românilor. Ei bine, bucureștenii au fost și rămân cetățenii cu cele mai mari venituri, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Aceștia sunt urmați îndeaproape de locuitorii din vestul teritoriului. Iată topul celor mai profitabile locuri de muncă.

INS: Locuri din România unde se câștigă bine

Anul trecut, un angajat din București primea salariu mediu net de 4.700 de lei, cu 40% peste media europeană. Locul secund în acest top este ocupat de Cluj-Napoca, cu un salariu mediu net de 4.000 de lei, iar podiumul este completat de angajații din Timiș, care primesc, în medie, 3.800 de lei. La polul opus sunt cetățenii din județele Teleorman și Bistrița Năsăud, cu aproape 2.500 de lei câștig lunar.

Cele mai mari salarii le au angajații din domeniul IT, din domeniul financiar, cât și din administrația publică, iar cele mai prost plătite locuri de muncă sunt cele din agricultură și HoReCa.

În 2021, femeile au câștigat cu 5% mai puțin decât bărbații, în majoritatea domeniilor, dar cea mai mare discrepanță, de 40%, a fost în domeniul asigurărilor.

Meserii bine plătite de viitor

Locurile de muncă în domeniile medical și tehnologic se clasează în topul celor mai bine plătite meserii, notează Inc. Magazine. Folosindu-se de analiza realizată de Biroul de Statistică a Forței de Muncă din Statele Unite și de câștigurile medii anuale estimate de aceeași instituție, publicația a realizat un top al meseriilor bănoase din viitor.

Foto: hipo.ro

Cele mai căutate meserii în România

Potrivit graficului de prognoză al abilităților realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Învățămâmtului Vocațional (CEDEFOP), cele mai căutate locuri de muncă în Romania în 2030 vor fi disponibile în domeniii precum cel medical, cel juridic, în îngrijire socială și în educație.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Meserii bine plătite pentru femei în viitor

Conform Biroului de Statistică a Forței de Muncă din Statele Unite, femeile care au carieră în domenii precum cel al sănătății, juridic, management sau tehnologic au cele mai bine plătite meserii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.