Clădirile de birouri, din perspectiva normelor sanitare

Sistemul work-from-home a adus, pe de-o parte, mai multă flexibilitate și echilibru între viața personală și cea profesională și, pe de altă parte, anxietate și suprasolicitare. Prin urmare, părerile sunt împărțite, iar munca hibridă (parțial de la birou, parțial de acasă) a crescut în popularitate. În prezent, piața muncii este divizată în trei așa-zise tabere:


  • cea a angajaților care și-ar dori să lucreze 2-3 zile de la birou și restul, de acasă;


  • cea a angajaților pe care telemunca îi face fericiți și nu și-ar dori să vină mai mult de-o zi pe săptămână la birou;


  • cea a angajaților care și-ar dori ca lucrurile să revină la normal și să meargă de luni până vineri la birou.

Toate aceste tabere au un element comun. Angajații vor să se simtă în siguranță din punct de vedere al normelor sanitare, iar clădirile de birouri vor să implementeze mai multe tehnologii inovatoare. Un exemplu în acest sens este dezvoltatorul Liviu Tudor, fondator și președinte al Genesis Property, care a inițiat IMMUNE Building Standard™. Dezvoltată pe baza sistemului Healthy by Design®, această certificare propune o rețea extinsă de tehnologii și dispozitive, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care oferă instrumentele necesare pentru a monitoriza și ajusta starea de sănătate a spațiilor de lucru. Misiunea IMMUNE™ este de a asigura revenirea angajaților la birouri într-un mediu în care sănătatea le este protejată în fața pericolelor prezentului și viitorului.

Clădirile de birouri, din perspectiva facilităților

Un alt aspect care îi va atrage pe angajații din multinaționale înapoi în clădirile de birouri este cel al facilităților oferite. Regândirea spațiilor de lucru este un element-cheie. Oamenilor le place să simtă că pun umărul la lucruri importante. Ideea unor rețele de profesioniști aduse în același loc nu este neapărat una nouă, dar va fi tot mai răspândită în următorii ani.

Clădirile cu spații de coworking, în care atât angajați ai multinaționalelor, cât și freelanceri să împartă resursele și să schimbe idei, vor fi ceva obișnuit. Biroul va deveni mai mult decât un loc în care oamenii să meargă de la 9 la 17; va fi un spațiu ce încurajează comunicarea și construirea unor noi comunități de profesioniști.

De asemenea, birourile vor veni în completarea vieții personale. Vor oferi mai mult confort și îi vor face pe angajați să se simtă ca la ei acasă sau chiar mai bine. Astfel, spațiile de lucru amenajate în stil cafenea sau restaurant, sălile de ședințe de dimensiuni mici dotate cu fotolii confortabile, cabinele telefonice care să asigure intimitatea în timpul convorbirilor vor încuraja creativitatea și productivitatea în rândul oamenilor. Pe lângă programul de lucru flexibil și confort, aceștia vor aprecia și facilitățile oferite în împrejurimile clădirilor de birouri, precum spațiile verzi, accesul la școli, grădinițe, săli de sport, restaurante și alte activități relaxante.

Clădirile de birouri, din perspectiva sustenabilității

Viitoarele generații vor avea tot mai multe pretenții și întrebări legate de efectul pe care activitatea angajatorului o are asupra mediului. Clădirile de birouri ale viitorului vor fi mai verzi din toate punctele de vedere, începând de la implementarea noilor tehnologii, cum este standardul IMMUNE™, și până la toate celelalte aspecte ce țin de sustenabilitate. Un mediu de lucru sănătos pentru comunitate și mai responsabil va avea un impact decisiv asupra percepției angajaților. Procesele și procedurile de sustenabilitate îmbunătățite, planurile pe termen lung, colaborarea dintre businessuri cu viziuni similare în dezvoltarea unui viitor mai bun vor cântări decisiv în ochii comunităților.

Acestea sunt principalele trei strategii de dezvoltare prin care biroul va reuși să-i atragă din nou pe angajații din multinaționale. Va fi nevoie de o transformare a spațiilor clasice în clădiri sănătoase, care să pună accent pe nevoile și aspirațiile acestora.

//