Angajaţii din industria HoReCa s-au mobilizat pe Facebook pentru a protesta miercuri seara, începând cu ora 20:00, în Piaţa Victoriei, faţă de restricţiile impuse de autorităţi în Capitală şi în judeţul Ilfov.

Potrivit anunţului postat pe reţeaua de socializare, la protest şi-au anunţat prezenţa peste 8.300 de oameni.

Protestăm pentru incriminarea HoReCa pentru răspândirea Covid. Credem în existenţa acestui virus, înţelegem gravitatea lucrurilor, dar nu putem să fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăţi de măsură sau fără o analiză argumentată a focarelor de infecţie”, scriu organizatorii pe pagina evenimentului.

Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat, miercuri, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

El a afirmat că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei.

După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a subliniat Ile.

Potrivit acestuia, sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

„Estimăm pierderi de circa 3 miliarde de euro

Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei.

Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale”, a adăugat Ile.

Responsabilii din sector vor solicita Guvernului în perioada imediat următoare un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuţie cu premierul Ludovic Orban.

Citeste si:
Numărul de aplicări pentru un job a crescut cu 73% în luna octombrie
Companiile au înregistrat o...

Măsurile cerute de industria HoReCa vizează trei paliere: măsuri compensatorii pentru angajaţi, infuzie de cash în industria noastră, prin suplimentarea granturilor şi a sumelor alocate sectorului, precum şi reducerea de taxe şi impozite, precum cele pe clădiri şi terenuri, după modelul din Marea Britanie, unde s-a luat decizia ca un an sectorul să fie scutit de plata taxelor”, a conchis Ile, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Octombrie 2020 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.