Igor Dodon a semnat demisiile mai multor ministri din Guvernul Filip, dupa ce Partidul Democrat a decis sa faca remanieri, insa a refuzat sa semneze decretele de numire in functie a noilor ministri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constitutionala a statuat ca presedintele Republicii Moldova are dreptul sa verifice daca un candidat propus de prim-ministru corespunde functiei, insa nu are drept de veto in raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al presedintelui tarii de a-si indeplini obligatia constitutionala de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o incalcare grava a obligatiilor sale constitutionale si poate fi considerat o situatie in care presedintele este in imposibilitate de a-si exercita atributiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de presedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

O situatie similara s-a inregistrat la sfarsitul lunii octombrie, cand a fost numit in functie ministrul Apararii, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, dupa ce Curtea Constitutionala a suspendat atributiile lui Igor Dodon.
Reactia lui Igor Dodon, dupa ce a fost suspendat a fost suspendat a doua oara Dodon si-a exprimat nemultumirea in legatura cu deciza CCM intr-o postrare pe pagina sa de Facebook.

„Acum CC este nevoita sa ia in continuare decizii controversate, la limita legii si dincolo de limita bunului simt. Era de asteptat ca CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., cand Presedintele tarii a fost suspendat, pentru a fi investit in functie ministrul apararii Sturza. Sunt iarasi incalcate grav procedurile legale. In mod normal, la CC trebuia sa se adreseze Guvernul prin hotarire de Guvern, sau Parlamentul prin hotarirea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar citiva deputati. Deci guvernarea a ales calea simplista si abrupta, o cale injositoare chiar si pentru ministrii propusi.

Curtea si-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constitutional. Este o cadere dezonoranta si regretabila pentru un stat care se vrea democrat. Cit priveste pozitia mea, am decis sa nu cedez, decit sa explic apoi ani de zile de ce am numit in functie o garnitura de ministri compromisi. Iar partea buna in toata aceasta chestiune este ca guvernarea se compromite din nou in ochii cetatenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult in acest an electoral”, a scris Dodon.