"Cred ca oarecum a venit vremea clarificarilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarma vizavi de activitatea DNA si am subliniat nevoia imperativa ca activitatea DNA sa se desfasoare in limite constitutionale. Sustinem cu toata convingerea continuarea luptei impotriva coruptiei, dar va rog sa retineti ca lupta impotriva coruptiei nu inseamna numai DNA, numai aplicare de pedepse si condamnari deci, inseamna in primul rand prevenirea savarsirii faptelor de coruptie, urmand ca norma plenala sa fie ultima solutie", a declarat, luni, ministrul Justitiei.

El a precizat ca a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice activitatea manageriala la DNA si la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost facute evaluari.

"Am sesizat Inspectia juidicara a CSM pentru a face evaluari de fond privind activitatea manageriala la DNA, pe de o parte, si la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de alta parte pentru ca la cele doua autoritati nu au mai fost facute evaluari de fond privind activitatea manageriala din 2007. (...) Zece ani de zile o institutie sa nu fie verificata, evaluata nu stiu daca este tocmai in regula, motiv pentru care am sesizat Inspectia Judiciara, verificarile sunt in curs de desfasurare, astept cu interes concluziile evaluarii", a afirmat ministrul, amintind si ca a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu inregistrarile aparute in spatiul public in care apare sefa DNA Laura Codruta Kovesi, iar CSM are in curs procedura de verificare a respectivelor inregistrari.

El si-a exprimat speranta ca evaluarile de management vor arata "ca nu avem o justitie selectiva" si ca se respecta cronologia solutionarii, in functie de cea a inregistrarii cauzelor, scrie News.ro.

Toader a mai spus ca sustine combaterea faptelor de coruptie, dar ca ministru al Justitiei nu vede doar partea pozitiva, ci si partea negativa, faptul ca multi romani sunt arestati, judecati, condamnati, iar apoi se dovedeste ca sunt nevinovati.

Sper sa se constate ca nu avem o justitie selectiva, faprul ca sesizarile deduse spre urmarire penala au fost puse pe rol, solutionate cu celeritate, sa raspundem ceriuntei de solutionare in termen rezolabil. (...) Avem nevoie de o justitie dreapta, sustinem combaterea faptelor de coruptie, dar in acelasi timp, ca ministru al Justitiei, sunt obligat sa nu vad numai partea pozitiva, faptul ca multi inculpati sunt descoperiti si condamnati, trebuie sa vad si partea negativa. Din pacate, multi cetateni, romani, sunt arestati, urmariti penal, timisi in judecata. condamnati, ca ulterior sa se constate ca nu sunt vinovati, ceea ce e o tragedie si e mai mult decat o pata neagra pentru justitia din Romania", a explicat ministrul.

In ceea ce priveste scandalul din interiorul DNA, Tudorel Toader a spus ca acest fapt are si o parte pozitiva, ca sunt scoase la suprafata eventuale disfunctionalitati, "neconcordante pe care unii sau altii le subiniaza". El a precizat ca nu a avut o discutie cu sefa DNA pe acest subiect.