Angajatorii de acest tip cauta in special cunoscatori de limbi nordice, cum ar fi olandeza, daneza, suedeza, norvegiana, numarul persoanelor care vorbesc aceste limbi fiind destul de limitat in Romania, dar cauta si vorbitori de limbi regionale cum sunt sarba, croata, bulgara sau albaneza.

„Romania este centrul de coordonare sau deservire al regiunii pentru multe companii. Desi exista posturi deschise si pentru vorbitorii de limbi precum chineza sau japoneza, ponderea acestora intre profilurile cautate este extrem de redus, predominand limbile din spatiul european“, a declarat Cristina Jurconi, manager in cadrul agentiei de resurse umane Manpower.

In ultimii ani s-a observat si scaderea numarului de vorbitori de germane, companiile gasind tot mai greu tineri care sa vorbeasca fluent limba, scrie MEDIAFAX.

„In prezent, fluenta intr-una sau mai multe limbi straine continua sa fie printre abilitatile cerute de angajatori, pe fondul multiplicarii numarului de centre de contact, centre de servicii partajate si de companii specializate in externalizarea proceselor de business, dar si ca urmare fireasca a relatiilor de business internationale si a nevoii de accesare si actualizare a informatiilor profesionale“, mai spune Cristina Jurconi.