2016 va fi un an al recordurilor.

Dezvoltatorii imobiliari din Romania vor livra, in 2016, o suprafata record de proiecte comerciale. Peste 700.000 de metri patrati de cladiri de birouri si spatii comerciale vor fi finalizati si livrati in urmatorul an, iar investitia totala se ridica la o suma de peste 800 de milioane de euro, conform unui raport al firmei americane de consultanta in domeniul imobiliar, JLL.

Cele mai populare investitii imobiliare sunt cladirile de birouri, urmate de proiectele de retail si de proiectele industriale si de logistica.

Cresc preturile chiriilor

Autoritatile locale cresc anul urmator impozitul pe locuinta cu 25%. In schimb, pentru cladirile detinute de persoane fizice si utilizate in activitati economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete, cresterea impozitelor este de pana la 2.500%.

Noul sistem de taxe pentru locuintele personale folosite ca sedii de firme va genera o crestere cu 25% a cererii de spatii de birouri, conform unui studiu citat de publicatia business-review.eu.

Proprietarii locuintelor utilizate ca sedii sociale vor mari semnificativ preturile chiriilor, iar companiile vor constata ca este mult mai putin costisitor sa inchirieze un spatiu intr-o cladire de birouri decat intr-un apartament sau intr-o vila.


Brokerii imobiliari incearca sa influenteze piata

O alta cauza a cresterii preturilor pare a fi legata si de brokerii imobiliari, care incearca sa influenteze psihologic piata in sensul cresterii preturilor la terenuri, este de parere presedintele Genesis Development, Liviu Tudor.

„Eu cred ca pretul real al unui teren este cel pe care merita sa il plateasca un dezvoltator care poate construi o cladire cu chiriasi sau cu apartamente pe care le poate vinde in mod sustenabil, la preturi corecte. Adica orientat dupa puterea de cumparare sau de inchiriere. Avem o tendinta psihologica de a ne uita la preturile terenurilor cu asteptari de crestere, dar cred ca este mai precaut sa ne intereseze mai intai ce cladire putem pune acolo si care este chiriasul sau cumparatorul final. Trebuie sa ai certitudinea ca acea cladire va produce venituri si abia daca pretul este cel cerut de cumparator sau chirias sa faci tranzactia“, a mentionat Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri.

Cresterea preturilor terenurilor se va traduce printr-un cost general mai mare al proiectelor imobiliare si printr-o crestere semnificativa a chiriilor, in incercarea proprietarilor de a respecta graficul de amortizare a investitiilor.