"Nivelul contributiei virate de la buget catre fondurile de pensii administrate privat ar trebui sa ajunga la 6% in 2016, conform Legii 411/2004. (...) Nerespectarea angajamentelor din Legea 411/2004 si Programul de Convergenta trimis Comisiei Europene de Guvernul Romaniei i-ar dezavantaja atat pe cei aproape 6,5 milioane de contributori, cat si sistemul in ansamblu", arata intr-un comunicat Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

Potrivit sursei citate, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat de la lansare un randament mediu anualizat de 10,25%, astfel ca reforma in acest sistem trebuie sa continue.

"O pastrare a nivelului contributiei virate la Pilonul II la 5% ar insemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei, bani mai putini pentru milioane de viitori pensionari si o lovitura data mediului de afaceri din Romania, care asteapta predictibilitate si protejarea investitiilor. O astfel de masura este cu atat mai greu de inteles cu cat Guvernul prognozeaza pentru 2016 un an de crestere economica record, in care promite sa mizeze pe investitii, dezvoltare si stabilitate", mai arata APAPR.

Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi facut public vineri seara, cel tarziu sambata dimineata, a anuntat, joi, dupa sedinta Guvernului, ministrul Finantelor Publice, Anca Dana Dragu, care a prezentat proiectiile macroeconomice care stau la baza alcatuirii bugetului pentru anul viitor.

Ministrul Finantelor a anuntat un deficit ESA de 2,95% si o crestere economica de 4,1% pentru 2016.