Iar sa inregistrezi un domeniu .ro pe viata costa aproximativ 35 de euro. S-a ajuns intr-un punct in care toata lumea poate avea propriul spatiu virtual.

Ce este web hostingul ?

Pe scurt, hostingul sau gazduirea web este un loc unde persoanele sau organizatiile isi mentin site-urile online. In mod normal, atunci cand vorbim despre web hosting, vorbim despre o companie care ofera spatiu pe un server pentru gazduirea fisierelor site-ului tau. Este bine de stiut ca site-ul tau este de fapt o colectie de diverse fisiere (fisiere HTML, imagini, clipuri video ... .etc) care sunt interconectate. Pentru a urca site-ul tau online este nevoie de un super-computer (server) cu conexiune la Internet de mare viteza.

Webhosting-ul si Centrul de date

Atunci cand vorbim despre web hosting, ne referim la serverul care ne gazduieste site-ul sau compania de gazduire care ne-a inchiriat acel spatiu pe server, iar atunci cand vorbim despre un centru de date, ne referim la locatia fizica utilizata pentru gazduirea serverelor.
Un centru de date poate fi o camera sau cladire foarte mare dedicata stocarii serverelor, procesarii si transmiterii informatiilor in format digital. Parametrul esential al unui centru de date este timpul neintrerupt de functionare (Up time).

Un centru de date trebuie sa fie dotat cu:

  • Mijloace de securizare si protectie impotriva efractiei.
  • Mijloace de prevenire, detectie si stingere automata a incendiilor.
  • Sistem performant de climatizare.
  • Sistem de alimentare electrica cu surse neintreruptibile, plus generatoare pregatite oricand sa preia intreaga alimentare.

Tipuri de hosting

In general, exista patru tipuri de gazduire web: Shared (comuna), Virtual Private Server (VPS), Dedicata si gazduire web pe Cloud. In timp ce toate tipurile de servere de hosting actioneaza ca un centru de stocare pentru site-ul tau, ele difera prin capacitatea de stocare, control, viteza serverului, cerintele tehnice de cunoastere si fiabilitate.

1. Shared Server Hosting
In shared hosting, site-ul tau web este plasat pe acelasi server cu multe alte site-uri, numarul acestora variind de la cateva zeci, pana la cateva sute. Site-urile impart un fond comun de resurse pe server, cum ar fi RAM si CPU. Costul unui astfel de serviciu este mic. Blogurile si site-urile cu un nivel de trafic mic si moderat, care ruleaza un software standard, sunt gazduite, de obicei, pe acest tip de server.
Dezavantajele unui astfel de tip de hosting constau in capacitatea limitata de manipulare a unui nivel ridicat de trafic si in faptul ca performanta site-ului poate fi afectata de catre celelalte site-uri de pe acelasi server.

2. Virtual Private Server (VPS) Hosting
Hostingul de tip Virtual Private Server imparte un server in mai multe parti virtuale, unde fiecare site este gazduit ca pe propriul server dedicat, dar, de fapt, impartasesc un server cu alti cativa utilizatori. Utilizatorii beneficiaza de un mediu mai securizat. Aceasta optiune este perfecta pentru site-urile care au nevoie de un control mai mare la nivel de server, dar nu doresc sa investeasca intr-un server dedicat.

3. Hosting Dedicat
Un server dedicat ofera control maxim asupra serverului pe care site-ul tau este stocat. Inchiriezi exclusiv un server intreg. Site-ul tau este singurul site stocat pe server. Serverele dedicate sunt scumpe si sunt recomandate numai pentru cei care au nevoie de control maxim si performanta excelenta a serverului, precum magazine online de mari dimensiuni, ziare online, reviste online sau forumuri cu trafic urias.

4. Cloud Hosting
Cloud hosting-ul ofera o capacitate nelimitata de gestionare a traficului. Iata cum functioneaza: o echipa de servere (denumite cloud) lucreaza impreuna pentru a gazdui un grup de site-uri web. Acest lucru permite mai multor computere sa lucreze impreuna pentru a gestiona nivelurile ridicate de trafic.

Cum sa alegi hostingul potrivit?

Selectarea unui