"Se stie ca «exportul paralel» reprezinta de fapt un comert intracomunitar desfasurat in spatiul UE, asupra caruia, chiar daca nu se poate interveni, este necesar ca autoritatile in domeniu sa cunoasca adevarata dimensiune a fenomenului. Sunt «exportate paralel» cu preponderenta medicamente care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala din urmatoarele clase terapeutice: antibiotice, medicamente utilizate pentru afectiuni cardio-vasculare, afectiuni ale sistemului nervos central (antiepileptice, hipnotice-inductoare, hipnotice-sedative) si respirator (antiasmatice si bronhodilatatoare - expectorante), anticonceptionale, medicamente vasodilatatore cerebrale ,antiinflamatoere nesteriodiene (AINS), medicamente utilizate in afectiuni inflamatorii veno-limfatice, antitrombotice, precum si cele utilizate ca antianemice", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

In 2014, ANMDM a primit 399 de solicitari de la agentiile competente omoloage din 21 de tari din UE, in crestere usoara, cu 3,3%, comparativ cu 2013, cand au fost inregistrate 386 de cereri din 18 state. Solicitarile au vizat in special medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, dar si OTC (fara reteta). Tarile de destinatie cu cele mai multe solicitari in 2014 sunt, in ordine descrescatoare: Danemarca, Polonia, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Belgia, Italia.

Numarul solicitarilor este insa in scadere fata de 2012, cand au fost inregistrate 554 cereri de medicamente pentru a fi exportate, in crestere cu 73% fata de 2011. Atunci medicamentele oncologice erau primele pe lista de solicitari.

In 2013, Ministerul Sanatatii a dispus suspendarea temporara a distribuirii in afara teritoriului Romaniei a 41 de medicamente oncologice, antidiabetice, pentru tratamentul hepatitei cronice, etc, iar in decembrie 2014 durata acestei prevederi a fost extinsa.

"Prin OMS Nr. 1575 din 22 decembrie 2014 privind modificarea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 456/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate si a unei masuri pentru asigurarea acestora pe piata din Romania, se continua suspendarea temporara a distribuirii in afara teritoriului Romaniei a medicamentelor din lista anexata ordinului (41 medicamente: oncologice, antidiabetice, pentru tratamentul hepatitei cronice, etc)", precizeaza ANMDM.

Realizarea distributiei paralele este rentabila in situatia in care pretul unui medicament este substantial mai mic in tara exportatoare fata de cea importatoare, iar pe piata exportatoare cantitatea de produs este suficienta pentru a acoperi costurile legate de obtinerea autorizatiei de import, reambalarea, reetichetarea si transportul.

Dupa 10 martie, data pana la care companiile farmaceutice trebuie sa actualizeze toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009, si in urma caruia acestea se vor ieftini, am putea asista la o crestere semnificativa a exportului paralel. CNAS a aratat ca actualizarea preturilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de pana la 20% la unele produse, iar diferenta de bani va putea fi utilizata pentru achizitia de tratamente inovatoare.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) sustine ca scaderea pretului la medicamente trebuie facuta simultan cu implementarea unor mecanisme de protectie care sa garanteze ca produsele pentru Romania ajung la pacienti, in ciuda pretului mic. Acestia sunt de parere ca faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa la medicamente incurajeaza exportul paralel, facand ca "interese comerciale imorale si ilegale sa faca atractiva vanzarea medicamentelor in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans".

Ministrul Sanatatii a cerut pacientilor sa sesizeze Agentia Nationala a Medicamentului daca vad ca dispar de pe piata anumite medicamente, odata cu aplicarea ordinului prin care producatorii vor fi obligati sa revizuiasca preturile pana la 10 martie.