Ministrul olandez de Finante, care a prezidat reuniunea de luni, a anuntat ca Atena are termen pana vineri sa ceara o prelungire a actualului plan de salvare ori acesta va expira, asa cum s-a stabilit, la sfarsitul lui februarie. Creditorii din zona euro ai Greciei vor prelungirea planului, pentru a oferi Atenei mai mult timp sa ajunga la o solutie pe termen lung.

Insa Atena prefera sa recurga la un imprumut temporar, pentru a continua negocierile in vederea unei modificari a viitoarei modalitati de finantare a tarii. "In cadrul programului (actual) sunt posibile o multime de schimbari, exista flexibilitate, dar principalele masuri din program - mentinerea bugetului in directia buna si reformarea economiei - este necesar sa fie mentinute", si-a prezentat presedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem pozitia, dupa ce ministrii au publicat comunicatul final, scrie MEDIAFAX.

"Insa primul pas va fi o prelungire (a programului), iar urmatorul pas este sa negociem in legatura cu continutul programului si nu invers", a subliniat el.

Noul Guvern elen, de stanga, a promis in campania din recentele alegeri parlamentare sa renunte la planul de salvare in valoare de 240 de milioane de euro si la masurile de austeritate nepopulare. Ministrii de Finante din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.

Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis si-a exprimat dezamagirea fata de rezultatul reuniunii de luni. "Noi am oferit sa ne abtinem de la implementarea programului nostru, pe care am fost alesi sa-l implementam, pe o perioada de sase luni, iar tot ceea ce primim in schimb este o promisiune nebuloasa a unei flexibilitati care nu a fost niciodata detaliata", a declarat el.

Grecia a propus un nou program de salvare, care implica un "imprumut-pod" pentru platile din tara, timp de sase luni, si pentru rambursarea sumei de sapte miliarde de euro reprezentand obligatiuni care urmeaza sa devina scadente. Cea de a doua parte a planului ar conduce la refinantarea datoriei tarii.

Insa impasul de luni provoaca indoieli cu privire la viitorul Greciei in zona monedei unice. Potrivit unor analisti, statele care insista asupra implementarii programului isi pierd timpul, avand in vedere raspunsul dat de Grecia, in contextul in care programul actual urmeaza sa expire pe 28 februarie, iar odata cu el si finantarea tarii.

In cazul in care acest scenariu devine realitate, nu este clar daca Grecia se poate sustine singura pe linia de plutire, fara ajutor strain, apreciaza analistii citati.