"Nu sugeram ca zona euro se indreapta spre recesiune, dar spunem ca exista riscuri serioase sa se intample acest lucru, daca nu se va face nimic", a afirmat sefa FMI intr-o conferinta de presa, scrie MEDIAFAX.

Lagarde a adaugat ca probabilitatea producerii unei noi contractii economice in zona euro este evaluata de Fond la 35%-40%. "Daca vor fi luate masuri bune, daca tarile aflate in deficit bugetar si cele care inregistreaza excedent fac ceea ce trebuie facut, recesiunea poate fi evitata", a spus Lagarde.

In noile estimari publicate marti in raportul World Economic Outlook, FMI anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 0,8% a zonei euro si de 1,3% in 2015, sub prognoza unui avans de 1,1%, respectiv de 1,5% al PIB-ului regiunii, din luna iulie. Sefa FMI a explicat ca o mica parte din aceasta revizuire are legatura cu efectele economice ale crizei ucrainene si ale sanctiunilor impuse Rusiei.

Economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat marti ca zona euro ar putea deveni din nou principala problema a economiei mondiale, daca riscurile intrarii in deflatie se vor materializa in regiune.