Incheierea tranzactiei ar putea fi anuntata oficial in urmatoarele doua saptamani, conform surselor Financial Times. Vanzarea diviziei de nutritie ar permite Danone sa iasa de pe o piata pe care a intampinat dificultati, pentru a se concentra asupra competitiei cu rivalul Nestle in domeniul nutritiei infantile.

De altfel, anterior, Nestle s-a aflat in discutii cu Danone pentru preluarea diviziei de nutritie medicala. De asemenea, grupul farmaceutic american Hospira a purtat negocieri cu Danone pentru aceasta unitate. Danone a obtinut aceasta divizie in urma cumpararii companiei olandeze Royal Numico in 2007, pentru 12,3 miliarde de euro. Grupul francez a incheiat respectiva tranzactie pentru a castiga control asupra afacerii din domeniul nutritiei pentru copii a companiei din Olanda. Astfel, Danone incearca, in prezent, sa scape de unitatea de nutritie medicala, cea mai mica afacere a companiei franceze.

De cealalta parte, Fresenius, care are o capitalizare de piata de 20,9 miliarde de euro, detine o afacere stabila in domeniul nutritiei, astfel ca preluarea diviziei Danone i-ar consolida prezenta in acest sector. Divizia de nutritie a adus companiei franceze un venit de 1,3 miliarde de euro anul trecut, ceea cea reprezinta 6% din venituirle totale ale grupului.

Negocierile pentru vanzarea afacerii din domeniul nutritiei vin pe fondul unor conditii economice nefavorabile pentru Danone, care are o capitalizare de piata de 33,1 miliarde de euro. Compania franceza a fost afectata de ritmul incet al revenirii economiei europene, dat fiind ca grupul vinde in Europa peste un sfert din productia de lactate proaspete.