Ponta a anuntat, luni, ca la Chisinau va lua parte la manifestarile dedicate Zilei Independetei Republicii Moldova si va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conecteaza energetic cele doua tari. Cei doi premieri vor trece in revista, cu acest prilej, proiectele bilaterale si vor vizita o gradinita construita din fonduri alocate de Romania.

Conducta de gaze dintre Romania si Republica Moldova va putea transporta in urmatorii ani intre 1,5 si 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze rusesti ale Moldovei, iar primele livrari sunt estimate sa aiba loc in jurul datei de 25 august.

"Proiectul pe partea romaneasca a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Pana la 15 august va fi finalizat si pe partea moldoveneasca. Apoi vor fi cateva zile de proba. In jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz intre cele doua tari", a declarat pentreu MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Romania produce anual, in special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, si importa anual din Federatia Rusa alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Republica Moldova, fara regiunea separatista Transnistria, importa anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de inca 1 miliard de metri cubi pe an.

Inainte de inceperea livrarilor de gaze este necesar ca Transgaz Medias si compania nou infiintata Vest Moldo Transgaz din Republica Moldova sa incheie un acord de operare. De asemenea, este necesar ca firme romanesti si Republica Moldova sa incheie acorduri comerciale de vanzare-cumparare a gazelor.

Lucrarile la gazoductul dintre Romania si Republica Moldova pe ruta Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.

Romania exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici.