Lafarge Romania detine in prezent aproximativ 40 de site-uri de productie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz si cea de macinare de la Targu Jiu.

Lafarge este prezent in Romania si pe segmentul betoanelor si agregatelor. Activitatea de agregate este derulata prin companiile Lafarge Agregate Betoane SA si Lafarge Agregate SRL. Pe zona de producere a betoanelor activitatea este asigurata prin firmele Lafarge Agregate Betoane (in pietele din Iasi si Ploiesti), Lafarge Comnord (Bucuresti), Lafarge Betoane (in pietele din Constanta si Braila) si Lafarge RMX (in piata din Cluj).

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii grupului francez au precizat ca nu pot oferi detalii privind valoarea activelor propuse spre vanzare, defalcat pentru fiecare tara in parte.

Lafarge si Holcim concureaza pe piata romaneasca cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.

In primul trimestru, vanzarile de ciment in Romania ale Lafarge au crescut cu 37,4%, in principal datorita conditiilor meteo favorabile, care au facilitat inceperea mai devreme a lucrarilor de constructii la mai multe proiecte.

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge are nevoie de aviz in privinta concurentei in 15 dintre statele membre UE si face obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene. Lafarge si Holcim au infiintat o comisie speciala pentru identificarea activelor care vor fi vandute, formata din reprezentanti ai ambelor companii, in urma anuntului de la inceputul lunii aprilie privind fuziunea.

"Comisia a intocmit o lista de active propuse pentru vanzare, care sa anticipeze eventuale cereri ale autoritatilor pentru concurenta", se arata in comunicatul celor doua companii.

Lista prezentata luni include mare parte din activele totale pe care cele doua companii intentioneaza sa le vanda.

Astfel, comisia a decis ca Lafarge si Holcim sa renunte la fabrica de ciment din Mannersdorf (Austria) a Lafarge, activele Holcim din Franta, cu exceptia fabricii de ciment de la Altkirch si a unor active din regiunea Haut-Rhin, de asemenea la operatiunile Lafarge din insula Reunion, cu exceptia participatiei la Ciments de Bourbon.

In Romania si Germania, vor fi vandute activele Lafarge, iar in Ungaria si Serbia cele ale Holcim.

In Marea Britanie, Lafarge ar urma sa vanda operatiunile Lafarge Tarmac, cu posibila exceptie a unei fabrici de ciment.