Agentia de evaluare financiara a mentinut perspectiva negativa a acestor ratinguri, iar in cazul calificativelor pentru datoriile pe termen scurt, acestea au fost fie mentinute, fie reduse cu o treapta, se arata intr-un comunicat al Moody's.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung, negarantate, si depozite al Erste Group a fost revizuit de la nivelul A3 la Baa1, cu perspectiva negativa. Calificativul pentru soliditate financiara BFSR/BCA a fost mentinut la nivelul D+/baa3, cu perspectiva de asemenea negativa.

Calificatul Raiffeisen Zentralbank Oestereich pentru datoriile pe termen lung, negarantate, a fost revizuit de la nivelul A3/A2 la Baa1/A3, iar perspectiva este negativa.

In cazul Raiffeisen Bank International, Moody’s a redus ratingul datoriilor pe termen lung de la nivelul A2 la A3, cu perspectiva de asemenea negativa. Ratingul de soliditate financiara BFSR/BCA a fost mentinut la nivelul D+/ba1, cu perspectiva stabila.

Decizia Moody’s de retrogradare a ratingurilor bancilor austriece reflecta reevaluarea nivelului probabil de sprijin din partea guvernului in cazul unor situatii care necesita acest lucru. Acest fapt a fost determinat de un proiect de lege aprobat de guvernul de la Viena menit sa permita salvarea de catre stat a bancii nationalizate Hypo Alpe-Adria-Bank International.

Proiectul, daca va fi aprobat de Parlament, va anula datoriile subordonate, pentru recapitalizarea bancii, si va declara nule garantiile detinute, pentru acest tip de datorii, de catre landul Carinthia. Decizia fara precedent a guvernului de a plasa interesele contribuabililor inaintea drepturilor creditorilor, care au beneficat in trecut de garantii din partea statului, indica, in opinia Moody’s, ca autoritatile austriece sunt mai dispuse sa impuna pierderi creditorilor care au prioritate la plata.

In aceste conditii, Moody’s a modificat nivelul probabil de sprijin sistemic de la "foarte ridicat" la "ridicat" si a eliminat astfel o treapta din ratingurile pentru datoriile pe termen lung negarantate si depozite pentru Erste Group Bank, toate cele opt entitati din grupul Raiffeisen, inclusiv Raiffeisen Bank International, ca si pentru Hypo Tirol Bank si Vorarlberger Landes-und Hypothekenbank, se arata in comunicat.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung, negarantate, si depozite al UniCredit Bank Austria a fost mentinut la nivelul Baa1, cu perspectiva negativa.