Calificativul Ungariei pentru imprumuturi in valuta pe termen lung a fost confirmat la "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria "junk", cu perspectiva stabila, a anuntat, vineri, Fitch.

Ungaria, cea mai indatorata dintre tarile din estul Uniunii Europene, a fost retrogradata la "junk" in 2012 dupa ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus taxe speciale pe companii, inclusiv pe banci, pentru a acoperi deficitul bugetar.

Taxele au impins economia in recesiune in 2012 si au cauzat scaderea puternica a investitiilor. Economia si-a revenit ulterior, cresterea PIB ajungand la 3,5% in primul trimestru din acest an, cel mai puternic avans incepand din 2006.

"Motorul principal al avansului PIB a fost pana in prezent cresterea activitatii in sectorul de stat, ceea ce ridica semne de intrebare privind sustenabilitatea recuperarii. Gradul de indatorare s-a schimbat foarte putin in ultimii ani, in pofida consolidarii fiscale si a trecerii activelor fondurilor de pensii private sub controlul statului", noteaza Fitch.

Indatorarea guvernului ungar s-a situat la 84,6% din PIB la sfarsitul primului trimestru, potrivit datelor bancii centrale, chiar daca in 2010 premierul Orban a declarat "razboi datoriilor" si a nationalizat activele de 3.000 de miliarde de forinti (13,5 miliarde de dolari) ale fondurilor private de pensii, echivalentul a 10% din PIB.

Nivelul datoriilor raportat la PIB se va reduce probabil treptat daca guvernul mentine disciplina fiscala, potrivit Fitch.