Oficialul MF a raspuns unei intrebari privind negocierile care vor incepe luni cu misiunea Fondului Monetar International, precizand ca la aceasta misiune nu se va negocia rectificarea bugetara. In aceste conditii, cel mai probabil, va fi amanata reducerea CAS, preconizata de premierul Victor Ponta pentru jumatatea acestui an, adica 1 iulie.

O misiune a FMI va veni la inceputul saptamanii viitoare la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, transmite MEDIAFAX.

Executia bugetara pe primele patru luni indica o performanta slaba a incasarilor bugetare, iar deficitul de numai 0,28% din PIB este rezultatul scaderii cheltuielilor bugetare, cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, inclusiv cele pe investitii publice. La valori nominale, cheltuielile bugetului consolidat sunt programate sa creasca cu circa 5%, iar scaderea din primele patru luni este relevanta, intrucat Guvernul a avut istoric o politica de plati mai mari catre sfarsitul anului.

Guvernul mizeaza insa pe o imbunatatire a veniturilor bugetare in mai si iunie atat din majorarea accizei la carburanti, cat si din aplicarea taxei pe stalp, care se pare ca va aduce venituri cel putin de doua ori mai mari decat s-a estimat.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta declara ca reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

In scrisoarea de intentie din martie, Guvernul noteaza ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.

Guvernul a anuntat in repetate randuri ca tinta este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.