Eurostat a modificat totodata datele privind inflatia anuala din zona euro de la 0,8% la 0,7% pentru luna februarie, fata de 0,8% in ianuarie, indicand presiunile cu care se confrunta Banca Centrala Europeana (BCE).

BCE, al carei mandat presupune asigurarea stabilitatii preturilor, tinteste o inflatie anuala apropiata de 2%. Inflatia anuala din zona euro se mentine sub pragul de 1% de cinci luni consecutive. BCE mentine dobanda de politica monetara aproape de zero, la minimul istoric de 0,25%, scrie MEDIAFAX.

La nivelul UE, nu mai putin de sase state au inregistrat inflatie anuala negativa in februarie. Astfel, in Bulgaria, preturile de consum au coborat in medie cu 2,1%, in Cipru cu 1,3%, in Grecia cu 0,9%, in Croatia cu 0,2%, iar in Portugalia si Slovacia cu 0,1%, potrivit datelor Eurostat.

Cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost inregistrate in Malta si Finlanda (1,6%), urmate de Austria (1,5%).

La nivelul UE, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la tigarete, restaurante si cafenele si electricitate, in timp ce carburantii auto, telecomunicatiile si pacura au afisat evolutii negative.