Banda indicativa de variatie a monedei nationale kazahe, stabilita in consiliu monetar, a fost mutata la 185 unitati pe dolar, plus/minus 3 unitati, a anuntat marti banca centrala, intr-un comunicat preluat de Bloomberg.

In urma deciziei, tenge-ul a scazut pe piata interbancara la 185,87 unitati pe dolar, fata de 155,53 unitati la finele sedintei de tranzactionare de luni, indicand o devalorizare de 19%, potrivit datelor Bloomberg.

"In urma reducerii programului de relaxare cantitativa din SUA, capitalul iese din pietele emergente si merge catre pietele dezvoltate, ceea ce a generat presiuni asupra monedelor", se arata in comunicat, scrie MEDIAFAX.

Pietele emergente traverseaza cel mai prost inceput de an de la criza financiara mondiala din 2008-2009, retragerile masive de capital generand volatilitate ridicata si determinand masuri agresive din partea autoritatilor din tari ca Turcia, Argentina, Ucraina sau India.

In a doua parte a lunii ianuarie, bancile centrale din Turcia, India si Africa de Sud au fost nevoite sa creasca semnificativ dobanzile de politica monetara pentru a opri iesirile de capital. Ucraina a impus restrictii asupra tranzactiilor cu valuta pentru a stopa declinul grivnei in contextul nivelului relativ scazut al rezervelor valutare dupa interventiile pe piata din ulimii doi ani. Argentina a relaxat restrictiile asupra achizitiei de dolari de catre firme si populatie, dupa o depreciere puternica a peso-ului.

Banca centrala kazaha a aratat, in comunicat, ca decizia de marti va imbunatati competitivitatea economica a tarii si va reduce presiunile speculative din piata valutara.