SOCAR acorda prioritate celor trei tari, intrucat Albania si Muntengru nu au retele de distributie de gaze naturale, in timp ce Serbia se confrunta cu un deficit semnificativ. Compania de petrol si gaze SOCAR este controlata de statul azer.

Potrivit MEDIAFAX, la baza planului se afla acordul semnat cu statul elen pentru preluarea a 66% din operatorul retelei de gaze naturale DESFA. Transferul participatiei va fi finalizat in urmatoarele luni.

Proiectul balcanic al SOCAR ar trebui sa beneficieze si de pe urma sinergiilor create cu implementarea gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), care va transporta gaze azere catre Grecia si Italia. SOCAR a intrat recent in consortiul care construieste TAP cu o participatie de 20%.

Oficialii SOCAR au prezentat deja guvernului elen proiectul, urmand ca acesta sa fie definitivat la sosirea sefilor companiei la Atena in octombrie.

Compania azera considera Grecia, in special DESFA, ca fiind o rampa de lansare pentru extinderea pe piata europeana a gazelor naturale si pentru utilizarea la capacitate maxima a gazoductului TAP, alimentat din exploatarea Sah Deniz din Azerbaidjan.