Surse au declarat anterior ca documentul a fost introdus pe agenda sedintei de guvern, neanuntata public. Aprobarea proiectului de lege a fost confirmata ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeasi sursa confirma si cifrele anuntate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv si compania canadiana Gabriel Resources.

Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt:

  • Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC;
  • participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%.
  • Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.
  • investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana
  • Declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit,
  • Mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri si autorizatii de constructie.
In urma cu peste o luna, premierul Victor Ponta anunta ca negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, iar lucrarile vor incepe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul il va propune in acest sens.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.